En man sitter i en simulator, med händerna på ratten. Framför honom är en skärm med älgar i trafiken, och bredvid honom står en man med keps från Älgskadefondsföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det en krock eller inte? I klippet får du svaret. Foto: Astrid Wickström/SVT

Se SVT:s reporter testa älgkrocksimulatorn: ”Går så fort”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikolyckor med vilda djur leder till flera dödsfall i Sverige varje år. I en simulator kan folk testa hur det är att hamna i en situation där ett djur plötsligt springer upp framför bilen.

SVT har testat simulatorn.

Boris Karlqvist är fältinformatör på Älgskadefondsföreningen. Han varnar för att den mörka hösttiden medför en ökad risk för viltolyckor.

Står det en älg på vägen så sikta på bakbenen, bromsa och håll dig i din egen körbana. Väj inte, för i motsatt körfält kan det komma en lastbil och i diket kan det finnas en sten eller en en vägtrumma, säger han.

Älg vanligast

Hittills i år har åtta personer dött i trafiken efter att ha kolliderat med vilda djur. Det är den högsta dödssiffran sedan 2019. Tre av fallen i år har ägt rum i Västsverige, och oftast är det krock med älg som får dödlig utgång för trafikanterna.

I klippet ser du SVT:s reporter testa simulatorn.

Antal döda i viltolyckor i Sverige

2018

3

2019

7

2020

3

2021

4

2022

3

2023 – t om 6 november

8 (3 i Västra Götaland, 2 i Sörmland, 1 i Halland, 1 i Jämtland och 1 i Norrbotten)

Källa: Transportstyrelsen

Älgskadefondsföreningen

Älgskadefondsföreningen, som funnits sedan 1973, är en ideell förening som verkar för ökad vilt-och trafiksäkerhet i Sverige. I dagsläget har föreningen drygt 70 000 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.