• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Simon Sörensen i Sjuntorp ville kunna surfa utan att vänta på den rätta vågen, så han byggde en egen elsurfbräda istället. Foto: Simon Sörensen

Uppfinnande Simon influerar hela världen – med sin elektricitet

Uppdaterad
Publicerad

I Sjuntorp, strax söder om Trollhättan, finns en youtuber/influencer som har 750 000 följare runt om i världen. Och förutom en batterdriven surfbräda har han även uppfunnit elektriska rollerblades, och en radiostyrd bil som kan köra på vatten.

– Det är många teknikintresserade som hör av sig, säger Simon Sörensen, influencer.

Tanken var att han skulle utbilda sig till maskiningenjör i Trollhättan, men när han började stifta bekantskap med drönare och 3D-skrivare för några år sedan, bestämde han sig för att hoppa av utbildningen. Det fanns något mer som lockade.

Han började bygga drönare själv och började tänka ut hur man kan använda en 3D-skrivare. Samtidigt filmade han sig själv och la ut på nätet.

Surfar i  55 km/h

Den mest populära filmen handlade om att skriva ut figurer med choklad, men att kunna surfa, utan att åka till Hawaii, blev också populärt. Delarna till elsurfbrädan köpte han från Kina och batterierna räcker till 3 minuters surfning i upp till 50-55 km/timmen.

– Så nära vattenytan känns det att det går undan, säger Simon Sörensen, influencer.

Vilka har du som följare?

– Vanligen teknikintresserade killar och män, mellan 18-30 år, säger Simon Sörensen, influencer.

Kan man säga att det lite nördigt då?

– Du kan kalla det väldigt nördigt säger Simon Sörensen och ler.

Titta på klippet och se Simons uppfinningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.