Projektet Scary Seafoods nya rapport visar på möjligheter att nyttja marina djur och alger från havet som av tradition eller andra skäl inte äts idag.
Utfiskning och ett hav som mår allt sämre med plastföroreningar kan innebära att vi framtiden måste tänka nytt.
– Vi har sammanställt marinbiologisk kunskap om 33 arter med Scary Seafood-potential med rekommendationer om arterna kan fiskas, skördas eller odlas på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Christin Appelqvist, projektledare för Scary Seafood.
Stort intresse från företag och universitet
Över 100 intresserade personer har samlats på Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil för att lära sig mer och vilka möjligheter som finns med den nya maten. Att maten kallas för ”scary” är ett PR-knep som har gått hem.
Det läskiga lockar, så gör även nya smaker. Scary Seafood har fått mycket mediauppmärksamhet.
– Fler företag inom ekoturism och restaurang kan erbjuda nya smak- och naturupplevelser vilket ger anledning att resa till Västsverige. I förlängningen kan Scary Seafood bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion och ett förändrat förhållningssätt till marin mat.
Vad har du själv för favorit?
– Jag är ju förtjust i skaldjur, att fånga egna tångräkor och koka direkt på stormkök på stranden, det är både smakupplevelse och livskvalite!, säger Christin Appelqvist, verksam på Lovéncentret Tjärnö.
Scary Seafood
Projektet finansieras bland annat av Leader Bohuskust och gränsbygd och Västra Götalandsregionen. Maritima klustret i Västsverige är en av parterna.