Lastfartyget MV Ruby har nu omdirigerats, och går söderut. Det beskedet har Transportstyrelsen fått från fartygets rederi. Foto: Stian Saur/Nordlys/TT

Skadade Ruby på väg till Malta

Uppdaterad
Publicerad

Det skadade lastfartyget MV Ruby, med 20 000 ton ammoniumnitrat ombord, har omdirigerats till Malta.

– Det betyder att det inte kommer att beträda svenskt vatten, säger Mikael Andersson, presschef vid Transportstyrelsen.

Maltaflaggade MV Ruby har legat och drivit sedan i fredags i väntan på besked. Fartyget lastades i en rysk hamn på Kolahalvön och fick i samband med det skrovskador.

Strax efteråt sökte fartyget nödhamn i Tromsö i Norge. Det har därefter bogserats och delvis gått för egen maskin, med uppgiven destination Klaipeda i Litauen. På grund av detta förväntades fartyget ta vägen utanför den svenska kusten.

Fartyget Ruby

Trafikerar inte svenskt vatten

Men nu har fartyget omdirigerats till Malta för lossning av last och reparationer. Beskedet har Transportstyrelsen fått från MV Rubys rederi.

– Det innebär att fartyget inte kommer färdas inom svenskt territorialvatten, säger Mikael Andersson.

Fartyget har 20 000 ton ammoniumnitrat ombord. Det klassas som farligt gods och kan under vissa omständigheter vara en farlig kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – men då i mycket mindre mängder.

Viktigt följa fartyget

Men Kustbevakningen bedömer att transporten är ”en del av normalbilden” eftersom ämnet är vanligt förekommande och sker till och från svenska hamnar dagligen.

De tekniska problemen och att fartyget kan komma att bogseras i havsområden med intensiv trafik gör det dock viktigt att följa fartyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyget Ruby

Mer i ämnet