Till vänster, fartyget MV Ruby, till höger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt danska medier väntas MV Ruby lotsas genom danskt territorium. Foto: NRK

Fartygets slutdestinationen oklar – kan lotsas genom Danmark

Uppdaterad
Publicerad

På internationellt vatten, söder om Norge, ligger MV Ruby ankrat – i väntan på att få gå till varv för reparation. Fartygets slutdestination är fortfarande oklar, men enligt Kustbevakningen väntas det bege sig vidare inom kort.

Det är inte fartygets last, 20 000 ton ammoniumnitrat, som bekymrar Kustbevakningen.

– Det hade behövts någon form av rätt rejäl yttre påverkan i så fall, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen, om risken för explosion av lasten.

Istället är det skicket på fartyget som gör att Kustbevakningen håller extra koll på Ruby.

– Alldeles oavsett om det hade varit ammoniumnitrat, virke, eller någon annan last så hade fartyget varit väldigt intressant, säger han.

Kan eventuellt bogseras genom Danmark

Hur länge fartyget väntas bli stillastående och var det ska ta vägen är i nuläget oklart. Enligt Danska Tv2 inväntar fartyget lots för att sedan segla genom Kattegatt och Stora Bält under helgen.

– Jag har sett såna uppgifter i media, Kustbevakningen har inte själv nåtts av dem. Det är en angelägenhet för primärt Danmark i så fall. Hur lång tid det kan ta är väldigt svårt att säga, och jag har inte heller uppgifter om vilka eventuella krav danska myndigheter kan ha för att tillåta en bogsering genom danskt territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.