En delad bild med två sektioner. Till vänster går två barn på en skogsväg omgiven av höstfärgade träd. Till höger syns skolan i Ransberg med gröna väggar, uteplatser och ljusslingor, belägen i ett grönt område.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera små byskolor läggs ner runtom i landet – men Tibro kommun gjorde tvärtom. Hör mer om det i klippet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Skolan i Ransberg var nedläggningshotad – då byggde Tibro kommun en ny

Uppdaterad
Publicerad

I byn Ransberg utanför Tibro var skolan nedläggningshotad. Men i stället byggdes en ny – som nu till och med lockar barnen från centrum ut till den nya landsbygdsskolan.

– Det känns mycket finare i den nya skolan och det är mer hållbara lokaler, säger Linnea Dale i årskurs 6.

Runtom i landet har små byskolor lagts ned. Men Tibro kommun gjorde tvärtom. I stället för att lägga ner den gamla skolan i byn Ransberg så byggdes en helt ny.

– Det var ett aktivt politiskt beslut att satsa och för man vill se en levande landsbygd och inte bara centralisera allt till tätorten, säger Samuel Willner, projektledare på Tibro kommun.

Visst fanns det ett vemod bland elever och personal att den gamla idylliska faluröda skolan från förra sekelskiftet revs. Men det överskuggas av att den nya skolan verkligen byggdes och den blev mycket mer ändamålsenlig.

– Det är ju en liten byskola, men en fantastisk miljö för eleverna, säger rektor Therese Lindgren.

Mycket bättre lokaler

Rose-Marie Edman är förskollärare på skolan och gick också själv sex år i den gamla skolan. Hon trodde det skulle bli hemskt att se den gamla skolan rivas.

– Men det var det inte. För själen försvann när barnen och all inredning försvann, så det var inte så jobbigt. Nu har vi mycket bättre lokaler med allt samlat i en byggnad, säger Rose-Marie Edman.

Det är väldigt tydligt lugnt på skolan. Rektor har sin tanke om det.

– Jag tror det beror mycket på skogen vi har i närheten, där barnen bygger kojor, leker kurragömma och kör cykelbana, säger Therese Lindgren.

Men är det då hållbart med en ny skola mitt ute på landsbygden? Räcker elevunderlaget på sikt?

– Det är en utmaning, men vi tittar på hur vi kan attrahera människor som bor inne i tätorten att välja att gå här ute, säger Samuel Willner, projektledare på Tibro kommun.

Men redan nu reser barn från tätorten ut till den nya lilla skolan på landet.

– Ja, man gör ju ett aktivt skolval och de som vill att barnen ska gå på en mindre skola med nära till naturen har valt att göra så, säger Therese Lindgren.

Linnea Dale i årskurs 6 gillar den nya skolan i Ransberg som ligger mitt ute på landet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.