• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

två pojkar i en mellanstadieklass arbetar vid en dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjärdeklassarna på Trädgårdsstadens skola använder dator i undervisningen så gott som varje dag. Foto: Daniel Zdolsek

Skolan i Skövde satsar på skärm – elever får surfplatta i förskoleklass

Uppdaterad
Publicerad

Inga skärmar i förskolan – och kanske inte heller i lågstadiet. Regeringen vill se över de digitala verktygen i skolan.

– Jag tror att man missar en del då, säger Monica Carlgren rektor på Trädgårdsstadens skola i Skövde där nästan all undervisning sker på skärm.

När eleverna börjar förskoleklass på Trädgårdsstadens skola i Skövde får alla en surfplatta för undervisning. Böcker plockas fram vid behov.

– Jag tycker inte att det är tidigt. För används den medvetet och med appar som är riktiga ser jag den som ett komplement, säger Monica Carlgren.

Fysiska läromedel finns och används, men ju äldre barnen blir desto mer läggs tyngdpunkten på det digitala.

Läroplanen ses över

Enligt läroplanen ska alla elever lära sig att använda digital teknik, men den specificerar inte hur. Allt fler grundskoleelever får egen dator eller surfplatta. 2021 hade 65 procent av eleverna det enligt Skolverket.

Regeringen vill ta bort kravet om digital teknik för förskolan och har gett Skolverket i uppdrag att se över läroplanen. Enligt skolminister Lotta Edholm (L) överväger man just nu om samma förändring ska gälla i lågstadiet.

Skolor som i dag använder mycket skärm och lite läroböcker, borde de tänka om?

– Jag tycker att alla skolor bör ha böcker som en bas för sin undervisning.

Rektorn: Digitalt behövs

Monica Carlgren tror starkt på kombinationen av böcker och skärm i skolan, inte minst för att förbereda barnen på ett liv i den digitala världen. Att helt utesluta skärmar skulle enligt henne vara fel väg att gå. För yngre barn lyfter hon begreppet ”att leka sig till inlärning”.

– Vi ska inte ersätta den vanliga leken för den är superviktig, men vi måste också inse att dagens barn leker på sin skärm.

Kvinna med glasögon håller upp en skylt med symbol för penna och bok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar skolminister Lotta Edholm (L) på frågor i vilken utsträckning skolan ska vara digital. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.