Lärdomar från Syrienkriget hjälpte ukrainska flyktingbarn in i skolan

Publicerad

Uddevalla var bra rustat för att ta emot de ukrainska flyktingbarnen i skolan, anser kommunens grundskolechef Ola Sundberg. 

– Det fanns mycket lärdomar från 2014 och 2015 som man kunde ta tillvara på, säger han. 

Om prognosen hade stämt skulle det kommit 300 till 750 ukrainare till Uddevalla efter krigsutbrottet. I dag är 169 personer registrerade hos Migrationsverket, knappt 30 av dem är barn i skolåldern.  

Få ukrainska barn gick i svensk skola under våren. En orsak kan vara att många i stället valde att slutföra sina studier på distans mot hemlandet.Inför höstterminen såg läget annorlunda ut, något som återspeglats över hela landet.

Närmare 5 800 barn i grundskoleålder som flytt kriget i Ukraina gick i svensk skola den 1 september i år, enligt en enkätundersökning som Skolverket gjorde. Det motsvarar ungefär 80 procent av de barn i åldern som enligt Migrationsverket vistas i Sverige.

Arbetssätt sedan Syrienkriget

2015, när en stor mängd flyktingar från Syrien kom till Sverige, startade Uddevalla kommunen en mottagningsenhet just för att kartlägga utbildningsnivå hos nyanlända barn som fick namnet Bryggan. Verksamheten skulle sannolikt drabbats av nedskärningar om inte flyktingbarnen från Ukraina kommit. Nu har man i stället på nytt haft fullt klassrum, med ett 50-tal elever totalt under året, varav 23 från Ukraina.  

– Sett till hälsoläget har eleverna från Ukraina har kommit snabbare hit och inte varit med om samma på vägen hit som de som kom under syrienkonflikten, säger Susanne Erlandsson, enhetschef.

Utmaning om fler kommer

Den stora utmaningen för många kommuner under läsåret har varit att få tag i personal som kan ukrainska eller ryska. Ola Sundberg anser att det fungerat bra i Uddevalla, till viss del på grund av att ett kontaktnät redan fanns genom Bryggan.

Kriget pågår fortfarande. Vilken beredskap finns om läget skulle förvärras, och fler barn kommer hit? 

– Det är klart att det kommer innebära utmaningar. Men jag skulle säga att vi kommer ordna det på något sätt, men inte från en dag till en annan, säger Ola Sundberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.