Lagförslaget: Skyddade boenden för utsatta kvinnor ska kontrolleras av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen meddelade regeringen att det inom två år kommer ett lagförslag om att skyddade boenden ska bli tillståndspliktiga. Fram tills dess är det den placerande socialtjänsten som utvärderar boendena. Men trots att kritik ska rapporteras finns inget hos stadens centrala funktion.

– Det kämpar vi lite med, säger Marie Larsson som är avdelningschef på socialtjänsten i Göteborgs stad.

Enligt rutinen ska negativa uppgifter om olika upphandlade boenden föras vidare till en central funktion i Göteborgs stad; Spink. Trots det finns inga uppgifter om boendet som ”Sara” och ”Natalie” kritiserar där när SVT kontrollerar.

– Det kämpar vi lite med. Det sker ganska många placeringar. När man väl har löst situationen med en placering som inte funkar så kanske man inte tänker på att man ska rapportera detta till Spink. Eller så tycker man inte att det har begåtts något fel, säger Marie Larsson som är avdelningschef på socialtjänsten i Göteborgs stad och som har lång erfarenhet av att arbeta med mäns våld mot kvinnor.

Fördel om kvinnan kan jobba

Hon var inte den som placerade någon av kvinnorna, och har ingen insyn i något av fallen. Men efter att ha tagit del av ”Saras” upplevelse ser hon ändå att det kan finnas anledning för socialtjänsten som placerade dem att titta vidare på detta. Inte minst eftersom att ”Sara” uppmanades att sluta på sitt jobb.

– Det är en fördel att ha jobb, kunna försörja sig och ha ett eget liv om man ska ta sig ur en våldssituation.

Samtidigt ser hon att det ibland kan vara nödvändigt att inte gå till ett jobb där en förövare kan hitta en och att det skyddade boendet då måste ta upp frågan. 

– Anledningen till att man blir placerad är att man behöver skydd. Ibland är det inte möjligt att fortsätta med allt man gjort tidigare.

Inte lika hårt kontrollerade

I dag är skyddade boenden för kvinnor inte lika hårt kontrollerade som andra placeringar som socialtjänsten gör. Men det är på väg att ändras.

Kring julhelgen 2021 meddelade regeringen att det inom två år kommer ett lagförslag som innebär att de skyddade boendena för kvinnor blir tillståndspliktiga och därmed kan granskas av Inspektionen för vård och omsorg. Förändringen har diskuterats sedan 2017. 

Hör vad Stadsmissionen själva säger om kvinnornas upplevelser av boendet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.