I ljusfattiga miljöer, som på botten av hav och sjöar, lever kiselalgen. Dess unika egenskaper har fått entreprenören Sofie Allert att drömma om en mer hållbar värld.
– Det är en enormt outnyttjad resurs som kan användas i väldigt många tillämpningar.
Sofie Allert är uppväxt i Skövde och är sedan flera år göteborgare. Hon har en algodling i Kungshamn där hon odlar svenska kiselalger. En till två gånger i veckan skördas algerna och transporteras till Göteborg.
Där utvinner en reaktor ett poröst skalmaterial, för det är skalet som är själva hemligheten. Intresset för skalmaterialet kom under hennes utbildning på Chalmers. Därifrån har algproduktionen blivit ett bolag.
– Jag blev väldigt fascinerad av det här skalmaterialet som är så fruktansvärt häftigt, säger hon och fortsätter:
– Jag började fundera på varför naturen och evolutionen hade skapat det här materialet under flera hundra miljoner års tid och insåg att en funktion måste vara att det här materialet utvecklats för att ta upp solljus.
Minskning av koldioxidsutsläpp
Forskningsresultat från Sofies bolag och Chalmers visar att skalmaterialet kan användas för att effektivisera solpaneler. Algens nanoporösa skal, bestående av kiseldioxid, kan användas som en hinna i eller över en panel och därmed öka ljusupptagning och energiproduktion. Bara några få procent effektivisering kan innebära en minskning av koldioxidutsläpp med miljontals ton per år.
– Alger är en extremt hållbar resurs. Paletten av vilka typer av hållbara produkter som algen kan användas i är väldigt stor, säger Sofie Allert.
Har fått 17 miljoner från EU
Redan i dag används Sofies alger som ett mer hållbart alternativ i hudvårdsprodukter. Algerna ska också kunna förbättra allt från solceller till batterier och vidare till UV-skydd. Biobränsle, djurfoder och mat är alla möjliga användningsområden för algens biomassa. I somras tilldelades bolaget 17 miljoner kronor från EU:s miljöprojekt LIFE. Hållbarheten är i fokus för Sofie Allert.
– En utav av naturens mest grundläggande lagar är att ingenting skapas eller förstörs utan bara omvandlas. Jag tycker det är fascinerande att vi byggt en industri på precis motsatt princip. Vi skapar och förstör, men är ganska dåliga på att omvandla.
Sofie Allert vill skapa en produktion som följer naturens lagar i stället för att förstöra naturen. Algodlingen får nämligen sitt vatten från en fiskodling bredvid. Näringen i vattnet gör att det går att odla alger och algerna renar i sin tur fiskvattnet. Delar av algmassan blir till föda för fiskarna.
Det är hårt arbete, men hon vet vad som ligger bakom hennes drömmar.
– Väldigt mycket nörderi, passion och en stark vilja att bidra till ett bättre samhälle.
FAKTA: Bidrag från LIFE
LIFE är ett EU-bidrag som kan finansiera mellan 55–60 procent av den totala projektkostnaden för ett miljö-, klimat- eller naturprojekt.
LIFE erbjuder sökanden en möjlighet att satsa på sina innovationer. Programmet stödjer projekt inom klimatbegränsning, klimatanpassning, resurseffektivitet, implementering av art- och habitatdirektivet och att nå EU:s mål för biologisk mångfald.
Källa: Utdrag från Naturvårdsverket