Forskare vid Göteborgs universitet har följt barnens lek på förskolegårdarna med hjälp av bland annat GPS, pulsmätare och värmekameror. Slutsatsen är tydlig: skyddet mot solen är otillräckligt redan idag.
– Det vanligaste är att barnen blir trötta och dåsiga, men i extremfall har nog barn mått väldigt dåligt av värmen, säger Nils Wallenberg, doktor i geografi vid Institutionen för geovetenskap på Göteborgs universitet.
Extremsommaren 2018 satte igång forskning
Han är en av forskarna bakom en rad studier som sattes igång efter den extremt varma sommaren 2018, där man bland annat undersökt förskolegårdarnas utformning och barnens lek i varmt väder.
Av de 440 förskolegårdar som undersökts i Göteborg hade bara drygt en tredjedel sin yta till mer än hälften täckt av skugga under dagens varmaste timmar, mellan klockan 11 och 15. På övriga gårdar var solexponeringen hög – med risk för värmestress hos barnen.
Störst risk för de små
Astrid Book är förskoleassistent i Göteborg och berättar för SVT att det märks hur de riktigt varma dagarna påverkar barnen.
– Jag jobbar med de lite äldre barnen. De är medvetna och säger till när de blir för varma. Det är svårare med de mindre barnen. De sätter sig där i sandlådan i solen och så sitter de där, säger hon.
De heta dagarna förväntas bli fler
Studien slog fast att det idag rör sig om cirka tio dagar per år i Stockholm, Göteborg och Malmö där värmen riskerar att påverka barnen negativt. Men de riktigt heta dagarna förväntas bli fler. I bästa fall handlar det om en ökning med ett par dagar och i värsta fall kan det bli en fördubbling.
– Skugga från vegetation är en jättebra lösning, men det handlar även om att komma till bukt med utsläpp och annat som påverkar klimatet, säger Nils Wallenberg.