Obduktionen gjordes på en återvinningscentral i Lysekil under fredagen Foto: Jesper Jerremalm

Späckhuggaren i Hunnebostrand kan ha svultit ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Den döda späckhuggaren som hittades vid Hunnebostrand på torsdagen kan ha dött av svält. Det är den preliminära slutsatsen av obduktionen som inleddes på fredagen.

– Vi bedömer att den långsamt har tappat hullet, och att det pågått i flera veckor att den magrat, säger Norbert van de Velde, patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Obduktionen gjordes på en återvinningscentral i Lysekil under fredagen. Där kunde patologerna från SVA konstatera att den döda späckhuggaren var nästan sju meter lång och vägde 2,8 ton – en vikt som borde varit den dubbla.

– Den var väldigt mager och det ska en späckhuggare inte vara. Vi bedömer att den inte mådde särskilt bra, säger Norbert van de Velde.

Dog i hög ålder

Prover från späckhuggaren kommer nu att analyseras och först om några veckor kan en mer säker dödsorsak fastställas. Men redan nu står det klart att det var en gammal val.

– Den hade väldigt slitna tänder, såpass slitna att den borde haft ont och svårt att få mat i sig, säger Norbert van de Velde.

Naturhistoriska i Stockholm vill ha skallen

Naturhistoriska riksmuseet meddelade idag att de hoppas kunna transportera späckhuggarens skalle till Stockholm för att bevara benen.

– Det blir den största späckhuggarskallen vi haft på 60 år. Men skallen väger mellan ett halvt och ett ton så det kan vara lite kruxigt att få upp det, säger Linnea Cervin på Naturhistoriska Riksmuseet till TT.

Museet har tillsammans med SVA uppdrag från Havs och Vattenmyndigheten att övervaka marina däggdjur och deras hälsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyndet gjordes bara några dagar efter att en späckhuggare siktats simmande i vattnen i samma område

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.