Digitala spel kan användas till mycket mer än bara underhållning. Lärande till exempel. Foto: SVT

Spelen som ska inspirera elever

Uppdaterad
Publicerad

Digitala spel kan användas till mycket mer än bara underhållning. Lärande till exempel.

Intresset för digitala spel ökar inte minst på grund av att spelapparna blir fler. I takt med spelen blir populärare skapas nya idéer om hur man kan använda spel till mer än bara underhållning.

Det är inte bara strategi- och actionspel som får uppmärksamhet på Sweden Game Festival i Skövde. Chäthrin Wadström är pedagog och arbetar med att ta fram dataspel och mobilspel till skolan.

– Många elever har en smartphone eller en dator och vi vet att de spelar väldigt mycket spel så varför inte göra de spelen pedagogiska och lärande, säger hon.

Spelen går ut på att lära eleverna klockan eller matematik genom att lösa olika uppdrag i en digital spelvärld. Något som många Chäthrin Wadström tror skapar mer fokuserade elever som får lättare att nå skolmålen.

– Så länge det är lärandespel är det ofta inspirerande för eleverna. Men man får inte glömma att det här är ett komplement till undervisningen, säger hon.

Är det här ett sätt att lura eleverna att göra läxan?

– Jag vill inte se det så, men absolut det är ett sätt att vilja få de att göra läxan i alla fall, säger hon.

Högskolan i Skövde, som bland annat utbildar elever i spelutveckling, är en av arrangörerna till Sweden Game Festival. Henrik Engström är lektor i datavetenskap och har bland annat forskat inom serious games – spel som har fler funktioner än att vara underhållande. Enligt honom finns det många fördelar med att använda sig av spel inte minst inom rehabilitering i sjukvården.

– När man ska göra en rörelse om och om igen så är det lätt att tröttna på det. Det vet alla som någon gång har fått ett träningprogram att efter tio veckor så känner man att tappar i motivation. Om man då inför ett litet spelmoment eller något liknande så kan det hjälpa en att fortsätta göra det som är monotomt och tråkigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.