Byggnads uppmanar sina medlemmar att inte arbeta på byggställningar där väderskydden sitter fast med buntband. Vindfånget kan bli för starkt och kan hjälpa till att riva ner ställningar om det vill sig illa. Man anser det är fel.
– Ja, de är för hållfasta, säger Anders Karlsson, regionalt skyddsombud inom Byggnads.
Byggnads som är oroligt för sina medlemmars säkerhet hävdar att väderskydd som sitter med buntband, är en farligare lösning än gummistroppar som löser ut när det blåser rejält.
Man lutar sin argumentation mot att vid de tre senaste stora ställningsrasen i Göteborg har alla väderskydd suttit fast med buntband. Därmed inte sagt att det är huvudorsaken. Men man vill åtminstone ta bort det riskmomentet ur ekvationen.
Raset vid Avenyn
I förra veckan rasade en fem våningar hög och 30 meter bred byggställning vid avenyn. Som genom ett mirakel skadades ingen. Byggnads representanter var snabbt på plats och konstaterade att väderskydet satt fast med buntband.
No Problems scaffolding hade byggt ställningen och satt upp väderskyddet.
– Vi använder både gummistroppar och buntband, säger Anders Olausson vd för No Problems scaffolding.
Varför gör ni det?
– Det är helt enkelt för att arbetarna som går på ställningen skall få en bättre lösning, tätare framförallt på taken, säger Anders Olausson.
Stroppar säkrare
För byggställningsföretag har detta varit en ickefråga hävdar Anders Olausson då både buntband och gummistroppar är godkända att använda förutsatt att man räknar rätt på vindfång och belastningar. Men han är håller med om att stroppar är en säkrare lösning.
– Jag kan hålla med om det. Den är ju det i och med att de löser ut vid väldigt hårda vindar, säger Anders Olausson.
Utredningar pågår
Det är viktigt att poängtera att vad som ligger bakom den allvarliga olyckan vid Avenyn ännu inte är klarlagt. Polis och Arbetsmiljöverket utreder frågan.
Troligt är en kombination av hård vind och att byggnadsställningen inte satt fast i huskroppen på ett korrekt sätt, exempelvis kan någon ha lossat på fästen mellan ställning och fasad.
Och om det görs så kan ställningen rasa oavsett om väderskyddet sitter med buntband eller stroppar.
Vad Byggnads vill är att minimera riskerna vid hård vind.
Kommer Byggnads åsikt påverka er kring hur ni tänker använda buntband i framtiden?
– Ja, det kommer det. Givetvis om både Byggnads medlemmar som är våra arbetare och även andras arbetare vill ha en annan lösning än som det ser ut i dag så är vi absolut för det. Jag tycker det är bra sak om det driver teknikutvecklingen framåt, att Byggnads går ut och kräver det här, säger Anders Olausson vd för No Problems scaffolding.
Stängt ställningar av säkerhetsskäl
Efter olyckan vid Avenyn har byggfirman O.A Tobiasson, vars murare arbetade på ställningen bara minuter innan raset, tagit in oberoende konsulter som kontrollerat ställningssäkerheten vid företagets olika byggarbetsplatser i Göteborg.
Företagets VD, Carl Antonsson säger till SVT att det har inneburit att de stängt en del arbetsplatser av säkerhetsskäl. Han vill dock inte säga hur många eller vad som brustit.
Inte heller vill han ge sig in i resonemanget kring buntband i nuläget.