Foto: TT

Stampen överens med bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Stampen har förhandlat färdigt med bankerna. Fortfarande återstår dock ett viktigt steg – ett breddat ägande.

– Nu när vi är överens med bankerna kan den processen gå vidare, säger koncernchefen Martin Alsander.

Mediekoncernen Stampen är ännu ett steg närmare långsiktig överlevnad.

En rad bolag, inklusive moderbolaget Stampen AB, ansökte i slutet av oktober om att få gå ur rekonstruktionsarbetet som pågått sedan i våras. Nu har koncernen tagit nästa steg, en principöverenskommelse med bankerna om hur koncernens lån ska hanteras framöver.

Stampen Media

– Det är ett stort steg framåt. Egentligen har vi inte haft ett fungerande bankavtal på flera år, så det är en milstolpe i vårt arbete att vända om koncernen, säger Martin Alsander.

Nya ägare

Även nästa steg lär bli en milstolpe. Stampen, som länge haft familjen Hjörne som huvudägare, har som målsättning att få in nya ägare så fort som möjligt. Sedan i september finns en avsiktsförklaring med en grupp ”västsvenska investerare”, som via en nyemission ska föra in nytt kapital i koncernen. Processen kan nu gå in i nästa fas, enligt Alsander.

– Vi måste bredda ägandet, bolaget måste tillföras kapital, säger han.

Skapa förtroende

Ackordsförhandlingarna som blev klara under hösten innebär att Stampenbolagens skulder till bland annat Skatteverket skrevs ner till en fjärdedel, drygt 200 miljoner kronor som enligt plan ska betalas i slutet av februari eller i början av mars. Hur stor nyemissionen kommer att bli vill Stampen dock inte uppge.

– Vi kommenterar inga siffror. Men man kan vara tydlig med att för verksamhetens skull är det viktigt att vi breddar ägandet, får in ny entusiasm och nya perspektiv på våra frågor, säger Alsander.

– Det gäller också att skapa förtroende framåt genom en ägarkrets som har finansiella muskler. Hur stor nyemissionen blir just nu är en helt annan fråga.

Fakta: Stampen

Stampen AB och en rad dotterbolag sattes under rekonstruktion i maj, men rekonstruktionen är nu avslutat för samtliga berörda bolag.

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt.

Mediekoncernen, med Peter Hjörne som styrelseordförande och huvudägare, har över 3 000 anställda. En stor andel av dessa är tidningsbud.

I koncernen ingår bland annat dagstidningarna Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA, tryckerierna i V-Tab-koncernen samt distributionsbolaget VTD.

Ackordet som förhandlats fram innebär att alla skulder över ett visst belopp skrivits ner till 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen Media

Mer i ämnet