Hos många adopterade väcks nu en oro att allt inte gått rätt till. Foto: Privat/Chilevision

Starka reaktioner efter granskning av adoptionsskandal

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta människohandeln med adoptivbarn i Chile har väckt mycket starka reaktioner. Både från andra adopterade från Chile men även från adopterade som tror sig vara utsatta för samma sak i andra länder.

Sedan SVT publicerade de första delarna av granskningen av adoptionerna mellan Chile och Sverige under 70- och 80-talen har mejlen strömmat in till oss.

Flera adopterade uttrycker en stor oro över att de själva kan vara utsatta för samma sak.

Chileadoptioner

– Jag har en dotter adopterad från Chile under den här perioden. Det namn på hennes mamma som stod i alla papper har visat sig vara falska. Dessutom är födelsedatumet som står falskt.

Det skriver en adoptivmamma som själv tillsammans med dottern har sökt efter hennes rötter.

En annan person berättar att han nyligen fått kontakt med sin biologiska mamma som berättade att personal som arbetade för Adoptionscentrum tagit honom på ”ett mycket förslaget sätt” bara dagar efter att han hade fötts.

I det fallet liksom i flera andra vi har granskat ska hon då fått höra att hon redan skrivit på adoptionshandlingar, vilket inte ska ha stämt.

Flera andra undrar hur de kan kolla upp sitt eget fall, vilket det i dagsläget inte finns något enkelt svar på då SVT tillsammans med de chilenska journalisterna har tittat på varje enskilt fall och där de chilenska journalisterna har sökt upp de biologiska mammorna i flera fall.

Fler länder

Adoptionscentrum, vars personal i Chile anklagas för de oetiska adoptionerna, har en egen ”söka rötter-verksamhet” som de själva hänvisar till.

Det har också kommit reaktioner från adoptierade från andra länder. Exempelvis nämner flera en SVT-dokumentär som gjordes i början av 2000-talet som nystade upp en liknande härva av handel med barn i Thailand.

Även adopterade från andra länder som Sydkorea, Indien och Etiopien har hört av sig. De skriver att de misstänker att inte heller deras adoptioner har gått till på ett korrekt sätt.

Flera kräver att svenska myndigheter går till botten och startar en utredning om de internationella adoptionerna genom åren. Sverige är det land som per capita har tagit emot flest internationella adoptivbarn.

En domare i Chile har starat en utredning om de misstänkt olagliga adoptionerna. Myndigheten som övervakar adoptioner i Sverige, MFOF, säger att de har kontaktat chilenska myndigheter för att höra mer om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet