Kristina Svartz, generaldirektör vid Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, menar att tillsynen av adoptioner har utvecklats kraftigt och att olagliga adoptioner inte är lika förekommande i dag.

MFoF om olagliga adoptioner från Chile till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT kunde under måndagen berätta att det i Chile har inletts en rättslig utredning om ett antal fall av olagliga adoptioner. Men på grund av sekretess kan den ansvarige domaren inte uttala sig om vad man hittills kommit fram till eller hur många fall man tittat på.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) ansvarar för internationella adoptionsärenden i Sverige. Efter SVT:s avslöjande om att många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina mammor utan deras medgivande, reagerar myndighetens generaldirektör i måndagens Aktuellt.

– De uppgifter som framkommit är förfärliga, säger Kristina Svartz, generaldirektör för MFoF.

Chileadoptioner

Känt till utredningen sedan i höstas

Hon berättar att myndigheten i höstas fick kännedom om att utredningen hade påbörjats.

– Vi har tagit kontakt med och skrivit till den myndighet i Chile som ansvarar för adoptionsfrågor och bett om information om utredningen, säger Kristina Svartz.

Vad gör ni med informationen när ni får den?

– Vi samlar den informationen för att individer och personer här i Sverige som vill veta mer om adoptionerna under den här perioden i Chile ska kunna få det.

”Säkrare system i dag”

Hur säker kan man som adoptivförälder i dag vara att det inte sker påtryckningar mot kvinnor att lämna ifrån sig sina barn?

– Vi har ett säkrare system idag. Det har utvecklats internationella konventioner och lagstiftning, både här i Sverige och i andra länder. Vi har också som myndighet en annan möjlighet till kontroll och tillsyn.

Hur noggrant kontrollerar ni de organisationer som i dag förmedlar barn till Sverige?

– Vi kontrollerar regelbundet deras verksamheter. Vi har också omfattande kontakter med myndigheter och barnrättsorganisationer i de länder där det sker förmedling för att få en så heltäckande bild som möjligt av barnrättsfrågorna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet