Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) ansvarar för internationella adoptionsärenden i Sverige. Efter SVT:s avslöjande om att många av barnen som adopterades från Chile till Sverige under 70- och 80-talen kan ha tagits från sina mammor utan deras medgivande, reagerar myndighetens generaldirektör i måndagens Aktuellt.
– De uppgifter som framkommit är förfärliga, säger Kristina Svartz, generaldirektör för MFoF.
Känt till utredningen sedan i höstas
Hon berättar att myndigheten i höstas fick kännedom om att utredningen hade påbörjats.
– Vi har tagit kontakt med och skrivit till den myndighet i Chile som ansvarar för adoptionsfrågor och bett om information om utredningen, säger Kristina Svartz.
Vad gör ni med informationen när ni får den?
– Vi samlar den informationen för att individer och personer här i Sverige som vill veta mer om adoptionerna under den här perioden i Chile ska kunna få det.
”Säkrare system i dag”
Hur säker kan man som adoptivförälder i dag vara att det inte sker påtryckningar mot kvinnor att lämna ifrån sig sina barn?
– Vi har ett säkrare system idag. Det har utvecklats internationella konventioner och lagstiftning, både här i Sverige och i andra länder. Vi har också som myndighet en annan möjlighet till kontroll och tillsyn.
Hur noggrant kontrollerar ni de organisationer som i dag förmedlar barn till Sverige?
– Vi kontrollerar regelbundet deras verksamheter. Vi har också omfattande kontakter med myndigheter och barnrättsorganisationer i de länder där det sker förmedling för att få en så heltäckande bild som möjligt av barnrättsfrågorna där.