väg som rasat samman i skred samt en geolog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norge ligger mycket längre fram när det gäller forskning om skred, säger statsgeologen Christian Öhrling. Foto: Torkel Wennman/SVT

Statsgeologen: Sverige borde lära mer om skred av Norge

Uppdaterad
Publicerad

Systematisk satellit- och sensorbevakning, särskild kartläggning av skredkänsliga områden och undersökningar av historiska skred. Så skredsäkrar man i Norge – och det här borde Sverige lära sig mer av menar statsgeologen Christian Öhrling.

– Det finns mycket att lära av Norge som ligger mycket längre fram och har mer forskning och verksamhet när det gäller skred, säger Christian Öhrling, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU, som också sitter med som expert i Haverikommissionens utredning om skredet i Stenungsund.

Norge är hårt drabbat av skred och här arbetar man mer systematiskt med satellitövervakning, sensorer, särskild kartering av skredkänsliga områden och med att undersöka upptäckta historiska skred noggrant, något som inte görs i samma utsträckning i Sverige, enligt Christian Öhrling. Han menar att en orsak till att man inte kan göra mer i Sverige är att myndigheten är underbemannad.

500 geologer samlas

Just nu pågår geologikonferensen Nordic Geological Winter Meeting på Svenska mässan i Göteborg, där 500 geologer från de nordiska länderna och andra delar av världen samlas för att diskutera allt från klimatförändringar till utvinning av metaller – och skredet i Stenungsund.

Norge på plats

På plats var även Reginald Hermanns, forskare från SGU:s norska motsvarighet, Norges geologiske undersøkelse.

– När man hittar kritiska områden där det tidigare varit skred är det viktigt att man gör noggranna undersökningar, säger han.

Se vad statsgeologen menar att Sverige kan lära av Norge om skred, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.