– Det är fula brott. De riktar sig mot dem som är svaga i samhället, säger Håkan Carlsson, tillförordnad chef för Circa-gruppen, polisens expertgrupp för brott mot äldre.
Så sent som i lördags blev en äldre man rånad på Järntorget i Göteborg, efter att ha omringats av fyra kvinnor. Tidigare i sommar skedde ett uppmärksammat rån då en äldre man avled efter att ha blivit rånad på samma plats. Enligt polisen så har 35 brott med liknande tillvägagångssätt anmälts i år i Göteborg.
– Vi tycker att det är mycket när det sker på den tiden och vi vet också att det finns ett mörkertal, säger Håkan Carlsson.
Började i februari
Enligt polisen skedde de första brotten med det här tillvägagångssättet i februari. Brotten ökade sedan i antal under sommaren och kulminerade i juli. Det handlar, enligt Håkan Carlsson, både om fickstölder, där gärningsmännen lyckats att ta smycken eller plånböcker, samt om rån i de fallen där det använts någon form av våld.
Ovanligt med våld
– Man är på och väldigt nära och kör ner händerna i fickorna och så vidare. Men just att man använder våld är rätt så ovanligt.
På Circa-gruppen, som har ett nationellt ansvar för att bevaka äldrebrott, har man märkt av en förändring de senaste åren. Stölderna där gärningsmännen lurar sig in i äldres bostäder minskar medan stölderna på gator och torg ökar.
– Det är lättare att göra fickstölder. Om ska lura sig in i lägenheten så kräver det lite mer jämfört med om man går på någon ute på stan, säger Håkan Carlsson.
Tryggheten försvinner
För de äldre som utsätts kan brotten sätta djupa spår. Enligt Håkan Carlsson upplever många brottsoffer att tryggheten försvinner.
– Man vågar sig inte ut på samma sätt, säger han.
Circa-gruppen
Circa-gruppen bildades 2009 och har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och även utreda seriebrott mot äldre personer. Gruppen har ett tiotal medarbetare som sitter i Vårgårda och Göteborg.