Naken kvinna och man vid bord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanne Dahlskår berätta varför hon älskar livet som naturist. Foto: Laura Vandelin/SVT

På ön Stora Ekenäset är alla nakna: ”Nyfikenheten ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Nakenbad kan ses som en grej. Men att både campa, hänga och bo naken på en ö tillsammans med andra är att ta det hela till nästa nivå. Vilket man gör på naturistcampingen på Stora Ekenäset.

– Jag har alltid gillat att vara en nakenfis, säger Susanne Dahlskår.

Till den – inte så lilla – ön i Frisjön, en bit utanför Borås, kan inte vem som helst ta sig. Och har man vägarna förbi är det inte så konstigt om man nyfiket kikar lite extra noga bland träden för att se om man kan skåda en naken kropp.

– Många är ju nyfikna, det ser vi ju, säger Arne Karlsson.

Det handlar om Stora Ekenäset Naturistcamping – en 80 000 kvadratmeter stor ö där det avklädda är det normala.

– Det bästa med att vara naturist är att man bara får vara sig själv och vara ett med naturen och sig själv, jag har varit naturist i 56 år och kommer att fortsätta vara det hela livet, Susanne Dahlskår.

Intresset ökar

Att vara naturist är egentligen inte något nytt, men ser man till antalet medlemmar i den Svenska naturistföreningen kan man se att nyfikenheten för livsstilen växer.

– Jag märker ett ökat intresse, jag svarar nog på två meddelanden varje dag från personer som är nyfikna och vill veta mer, säger Susanne Dahlskår.

Men även om intresset ökat i stort har antalet medlemmar i just föreningen i Stora Ekenäset, minskat något.

– Många tycker att det har blivit för dyrt, och det har vi förståelse för men man behöver inte vara medlem för att få komma hit. Här är alla välkomna, säger Arne Karlsson.

På ön Stora Ekenäset finns medlemmar inte bara från Sverige utan även från Tyskland och Holland.

vad är naturism?

Naturism är ett levnadssätt där man använder kläder i så liten utsträckning som möjligt. För naturisten ses nakenheten inte som något sexuellt utan snarare som ett sätt att komma nära naturen och vara ett med den. Ofta kan naturister till exempel bada och sola utan kläder men livsstilen innebär mer än bara valet att vara naken. Sveriges Naturistförbund bildades 1957.

Källa: Sveriges Naturistförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.