Catharina Håkansson Boman, ordf i styrelserna som följer upp storstadsavtalen i Stockholmsförhandlingen och Sverigeförhandlingen, Robert Hammarstrand, ordf i exploateringsnämnden, Göteborgs Stad och Louise Jeppsson, ordf i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i VGR tar första spadtaget på den nya spårvagnssatsningen på Hisingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas första spadtaget på nya spårvägen i Göteborg. Se SVT:s reporter testa sträckan. Foto: SVT / Magnus Dennert

Miljonsatsning på spårväg i Göteborg påbörjad – största på decennier

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på flera decennier. I årsskiftet 2025/2026 ska vagnarna rulla mellan Frihamnen och Lindholmen – till en kostnad av 700 miljoner kronor.

– Det är en stor dag för Göteborg, säger Louise Jeppsson (V), ordförande infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen.

Under måndagen, och inför nyfikna förbipasserande åskådare, togs det första ceremoniella spadtaget till den nya spårvägssträckan. Ceremonin ägde rum inne i Frihamnen som en del av jubileumsutställningen.

Största projektet i Göteborg på decennier

Den nya sträckan kommer ha tre hållplatser: Frihamnen, Pumpgatan och Lindholmen. Bygget är den största spårvägssatsningen på flera decennier i Göteborg och kommer kosta 700 miljoner kronor.

Det är dåliga tider, hög inflation och så vidare. Är det rätt att lägga 700 miljoner på tre nya spårvagnshållplatser?

– Det tycker jag. För att utveckla kollektivtrafiken och kunna främja det hållbara resandet så behöver vi nya kapacitetsstarka lösningar, säger Louise Jeppsson (V).

Del av en ny innerstadsring

Bygget är den första etappen i ett större projekt; spårväg och citybuss Brunnsbo-Linné via Lindholmen, som är tänkt att ge nya och snabbare resmöjligheter i Göteborg. Och göteborgarna ska inte behöva vänta så länge innan de kan åka spårvagn från Frihamnen till Lindholmen.

– Planerad trafikstart ska vara i tidtabellskiftet december 2025, säger Louise Jeppsson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.