kvinna i grått hår och mönstrad tröja, akademichef vid högskolan i Borås som berättar om bristen på studenter som söker lärarutbildningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akademichefen Åsa Söderlind berättar om utmaningarna för lärarutbildningen i Borås: ”Vi behöver förändra lärarnas status” Foto: Hanna Aqvilin/SVT

För få söker lärarutbildningen – stort varsel på Högskolan i Borås: ”Ett nationellt problem”

Publicerad

Lärarprogrammet på Högskolan i Borås har för få studenter. Det minskade söktrycket gör att lärare på utbildningen nu måste varslas.

– Totalt 26 tjänster berörs och vår högsta prioritet nu är att det inte ska påverka utbildningen, säger högskolans akademichef Åsa Söderlind.

Högskolan i Borås har haft en stor minskning av ansökningar till lärarutbildningen vilket minskat med över 50 procent under en fyraårsperiod.

Förra året kunde man konstatera ett underskott vid institutionen för pedagogik på 22 miljoner. Ett sparpaket sattes in som innebär att man varslar personal, från 77 heltidstjänster till 57.

– VI behöver förända lärarens status – detta är ett nationellt problem, säger Åsa Söderlind, akademichef på Högskolan i Borås.

– När behovet av behöriga lärare är så stort ute på landets skolor och allt färre vill bli lärare.

Beskedet om lärarutbildningen i Borås: ”Gör allt vi kan”

Totalt 26 läraranställningar vid högskolan berörs. 14 personer tackade ja till ett sparpaket under hösten och ytterligare 12 personer ska varslas.

– Vi kommer göra allt vi kan för att detta inte ska påverka utbildningen, det är vårt huvudsakliga fokus nu. Även se framåt vilka utbildningar vi kommer fortsätta att satsa på.

Hör akademichefen berätta mer i klippet om varslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.