Dick, Julia och Angelica svarar på om de vaccinerat sig mot TBE. Foto: TT/SVT

Subventionerat vaccin mot TBE ska utredas

Publicerad

Den fästingburna smittan TBE har ökat under flera år i Västra Götaland. Därför ska regionen nu utreda om ett subventionerat vaccin kan bromsa antalet som insjuknar.

Från några enstaka fall för tjugo år sedan till 60 konstaterade fall – det är utvecklingen av antalet personer som insjuknat i TBE i Västra Götaland.

– Det har skett en successiv ökning under flera år, det går lite upp och ner från år till år men trenden visar en tydlig ökning, berättar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Det finns inget botemedel mot TBE när sjukdomen väl brutit ut, i stället kan man enbart behandla symptomen. Bland annat kan TBE leda till både inflammation i hjärnan och på hjärnhinnan.

– Det är ganska stor andel som får bestående men så det är allvarlig sjukdom både för samhället och för individen, säger Nolskog.

Utredning för att bromsa utvecklingen

Efter att antalet som insjuknar i TBE ökar så har Hälso- och sjukvårsstyrelsen i Västra Götaland nu beslutat att göra en hälsoekonomisk analys av att subventionera ett vaccin.

Enligt beslutet ska man se vad det innebär att införa allmän och avgiftsfri vaccinering mot TBE hos barn och riskgrupper.

– Att subventionera skulle göra att fler vaccinerar sig, och vaccin är det enda sättet jag kan se att man kan minska antalet insjukna av TBE på, säger Peter Nolskog.

När utredningen kommera att vara klar, eller hur mycket satsningen skulle kosta vet man inte i nuläget.

Områden med smitta breder ut sig

De fästingar som bär TBE-smitta finns fortfarande bara fläckvis, till skillnad mot Borelian som är mer jämnt utbrett i landet. Riskområden i Västra Götaland är främst runt Vättern och Vänern men under senare år har det även upptäckts runt Göteborg.

Hittills i år har det inte anmälts att någon insjuknat i Västra Götaland, däremot har två fall i Skåne och ett på Gotland konstaterats.

Inrapporterade fall av TBE i Västra Götaland senaste tio åren

  • 2017: 60  
  • 2016: 25       
  • 2015: 39
  • 2014: 18
  • 2013: 15
  • 2012: 23
  • 2011: 27
  • 2010: 20
  • 2009: 24
  • 2008: 20

Totalt i landet rapporterades det 391 fall  av TBE förra året – vilket är en ökning med 62 procent jämfört med 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.