Hittills har 4300 kvadratmeter ålgräsängar planterats i Torslanda i Göteborg och det görs för hand av dykare. Foto: Marine Monitoring

Succé för ålgräsodlingar i Torslanda – ska skydda flera fiskarter

Uppdaterad
Publicerad

Rätt täthet, rätt sorts djup och rätt planteringsmönster. Det handlar om ålgräsodlingar under vattenytan. Ett projekt som under två år gått mycket trögt men som nu Göteborgs hamn har lyckats med.

– Ålgräsängar är havets barnkammare och en väldigt viktig miljö för fiskarnas föryngring, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

I klippet ovan ser du hur dykare planterar ålgräs.

Det började med provplanteringar under sommaren 2018 i Göteborgs norr och södra skärgård genom att de flyttade ålgräs från en donatoräng till en ny plats som bedömdes lämplig. Men det lyckades inte eftersom planteringarna tog sig inte.

Nya planteringar gjordes därför på en annan plats, i Torslanda, under sommaren 2019. Och det är just det som gett ett positivt resultat.

– Det har tagit sig väldigt bra på många av våra provplanteringar där tillväxten på sina håll växt till sig uppemot tusen procent. Det är ett stort genombrott. Jag känner inte till någon plantering som fått bättre resultat än såhär någon annanstans, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs hamn.

Planteras av dykare

Ålgräsängar fungerar som skydd och lekplats för flera fiskarter, samtidigt som det bidrar till att förbättra vattenkvalitén och skyddar det stränder mot erosion. Men övergödning, överfiske och exploatering i kustområdena har inneburit att många ålgräsängar försvunnit.

– Det finns ingen exakt vetenskap kring hur man återplanterar ålg

Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs Hamn AB, är nöjd med utvecklingen av ålgräsprojektet i Torslanda. Foto: SVT

räs, så vi har fått provat oss fram under flera års tid. Därför är vi såklart väldigt glada över att ha kommit så här långt.

Varför har ni lyckats den här gången?

– Vi har experimenterat med olika planteringsdjup, täthet och storlek på planteringarna. Ålgräset skyddar varandra och ju större planteringarna är desto mindre är risken att planteringarna förstörs av yttre faktorer som strömmar, makroalger eller fritidsbåttrafik, säger Edvard Molitor.

Hittills har 4 300 kvadratmeter ålgräsängar planterats och det görs för hand av dykare. Det görs som en kompensation för det ålgräs som försvinner i samband med bygget av en ny hamnterminal i Göteborgs hamn.

– Tanken är att vi ska återskapa lika mycket ålgräs, så 1,7 hektar friskt ålgräs är vårt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.