Synkronskridskoåkare i träning, instruerade av tränare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Team Seaside från Tjörn övar inför VM-guldet i synkroniserad konståkning. Foto: Lina Dahlberg/SVT

Sverige värd för Junior-VM i synkroniserad konståkning

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 till 8 mars arrangeras Junior-VM i synkroniserad konståkning i Frölundaborg i Göteborg. Det är första gången som mästerskapet hålls i Sverige, och evenemanget samlar 24 lag från 19 nationer, med totalt omkring 500 tävlande.

– Det är mycket roligare att få en större publik än vad vi har fått utomlands, eftersom alla föräldrar inte åker utomlands, säger Hanna Zeilon, lagkapten för Team Seaside.

Synkroniserad konståkning är en disciplin där upp till 16 åkare genomför tekniskt avancerade och samordnade rörelser på isen. Sporten har vuxit i popularitet de senaste åren, och intresset för mästerskapet är stort.

– För två veckor sedan vann vi SM-guld, så det är en bra form på laget, säger Therese Hillberg, tränare för Team Seaside.

Sverige med två lag i mästerskapet

Sverige har möjlighet att delta med två lag, en plats de säkrat genom en sjundeplats vid JVM i Schweiz 2024. De svenska lagen är Team Seaside från Tjörns Konståkningsklubb och Team Spirit, som representerar Mölndals och Kungsbacka Konståkningsklubbar.

Team Seaside är regerande svenska juniormästare och placerade sig sjua vid förra årets mästerskap.

– Våra förväntningar under helgen är att vi ska placera oss bland de fem bästa nationerna, säger lagkaptenen Hanna Zeilon.

Synkroniserad konståkning – en växande sport

Förberedelserna inför evenemanget har pågått i ett år, och arrangörerna ser fram emot att välkomna deltagare och publik till Göteborg för ett mästerskap som markerar en milstolpe för svensk konståkning.

Synkroniserad konståkning

  • Lagsport inom konståkning, den yngsta disciplinen.
  • Världsmästerskap hålls årligen sedan år 2000.
  • Ett lag består av upp till 16 åkare, med fyra reserver
  • Programmet innehåller moment som passering, hjul, cirklar, block och linjer
  • Kombination av friåkningsrörelser, hopp, piruetter och steg
  • Variationer i handfattningar bedöms av domare

(Källa: Svenska Konståkningsförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.