I SVT Nyheter Västs inslag och artiklar från måndagen berättade vi att boende på Skräddaregatan och Södra Hamngatan i centrala Göteborg snart kommer att tvingas bo på hotell i över ett halvår då Trafikverket ska spränga nattetid under bygget av Västlänkens huvudtunnel.
Information om beslutet och vad det innebär för de närboende och verksamheterna i området hade enligt Trafikverket publicerats på deras webbsida. Men rent juridiskt skulle beslutet börja gälla när Länsstyrelsen kungjorde beslutet i Post- och Inrikestidningar. Det har Länsstyrelsen hävdat att man gjort i juni i år.
Men boende var skeptiska och ansåg att de fått reda på saken först i augusti.
– Så man har med lagen på sin sida informerat om beslutet i juni – men man väntar till den 27:e augusti med att informera de boende. Det tycker jag är märkligt, sa André Schottenius, en av de boende som snart tvingas flytta.
Diskuterar med jurister
Nu visar det sig att kungörelsen aldrig publicerades. Ansvaret låg på Länsstyrelsen i Stockholm och när SVT når Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd säger hon så här:
– Nej, det har inte gjorts. Jag har undersökt detta och nu håller vi på att titta på vad vi måste göra med anledning av detta.
Vad får det här för konsekvenser?
– Jag kan inte svara på det, vi håller på att diskutera med våra jurister vad det här innebär, vi har gjort ett formellt fel, säger Lena Pettersson.
Orsaken till att kungörelsen inte publicerats beskrivs som ett resultat av den mänskliga faktorn.
Forskaren: En domstol kan stoppa sprängningarna
Enligt Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet, får misstaget konsekvenser:
– Min bedömning är att de personer som hade ansetts delgivna om beslutet inte längre kan anses delgivna. Det betyder att man nu befinner sig inom överklagandefristen och boende kan alltså överklaga. (Beslutet om de nattliga sprängningarna).
Men från första oktober ska man ju börja spränga, menar du att det då inte går?
– Det är trixigt, i det här fallet får beslutet börja verkställas även innan det vunnit laga kraft. Men en domstol kan också begära inhibition och det betyder att domstolen kan bestämma att beslutet inte får verkställas tills dess domstolen har prövat frågan.
Så det du säger är att en domstol kan stoppa bygget?
– Jag har inte tagit del av alla handlingar i detta ärendet men utifrån allmänna regler är det så, ja.