• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emelie Strömberg och Helena Naumanen gjorde varsin fillerbehandling, men resultatet blev inte det önskade. Efteråt delade andra som också råkat illa ut med sig av bilder på sina läppar. Foto: SVT

SVT granskar skönhetssalonger

Uppdaterad
Publicerad

Flera skönhetssalonger i Göteborg lurar sina kunder om vilken utbildning deras personal har. Var sjätte salong vi har besökt har haft personal som utgett sig för att vara legitimerad sjukvårdspersonal, men det stämmer inte. Samtidigt utför de riskfyllda injektionsbehandlingar på sina kunder.

– Det gjorde så ont… mina tårar slutade inte rinna. Jag var tvungen att stoppa dem för jag klarade det inte det, berättar Helena Naumanen.

Hon och kompisen Emelie Strömberg åkte från hemstaden Borås till Göteborg för att fylla ut sina läppar, med en så kallad fillerbehandling. De hade ont om pengar och valde att göra en elevbehandling, där en elev gör behandlingen under övervakning av en lärare, då detta var billigare.

SVT granskar skönhetssalonger

– Det var min första gång och då tänkte jag att jag vill lägga lite mindre pengar för att se hur det ser ut. Jag tänkte att det var säkert, det var därför jag tog risken, säger Helena Naumanen.

Bedövningen tog inte

Men väl på salongen gick allt fel berättar Emelie och Helena. Bedövningen de fick på läpparna hjälpte inte, eleven var osäker och läraren fick överta nålen. Men det blev inte bättre för det. Behandlingen var hårdhänt och gick inte alls till på det sätt som Emelie, som gjort liknande behandlingar på andra salonger, är van vid.

Emelie Strömberg. Foto: SVT

– På andra salonger har de varit noggranna, mätt och planerat innan de sticker. Här tog det två minuter, sedan sa de att de var färdiga. Jag har nog aldrig mått så dåligt eller haft så ont efter jag har gjort en fillerbehandling, berättar Emelie.

Flera har drabbats

Direkt efter behandlingen svullnade läpparna upp, fick konstiga prickar och började ömma. Efter ett tag kände både Emelie och Helena att medlet hade samlats i klumpar under näsan och i läpparna. Idag, ett år efter behandlingen, har klumparna fortfarande inte gått bort helt.

När Emelie sedan skrev om sin upplevelse på salongens Facebook-sida fick hon många kommentarer och bilder från andra som har råkat illa ut och som ville dela med sig av sina upplevelser:

“Jag fick sneda läppar med utåtstickande kulor”

“Jag var helt blå, svullen, och det slutade med klumpar över hela min läpp”

“Jag och min syster gjorde där, vår känsel i läpparna försvann och efter kort stund hade vi båda mycket smärta i läpparna som inte avtog på länge”

Foto: SVT

Flera av inläggen illustreras även med bilder på läppar som efter behandlingar blivit skeva, gropiga eller fått konstiga bulor. 

Ingen samlas statistik

Det finns fler risker än så med injektionsbehandlingar. Förlamningar i ansiktet, vävnad som dör och flera fall av blindhet har förekommit runt om i världen. 

SVT Nyheter Väst har försökt ta reda på hur vanligt det är att människor kommer till skada av olika injektionsbehandlingar, men någon samlad statistik finns inte.

LÄS MER: Elva tips för att inte råka illa ut

Eftersom injektionsbranschen inte tydligt ligger under någon lagstiftning finns det heller ingen myndighet som ansvarar för att samla in statistik om antalet behandlare eller biverkningar och skador. 

Utger sig för att vara sjuksköterskor

Det finns ingen reglering över vem som får ge injektionsbehandlingar i Sverige, och till exempel fillerinjektioner kan ges av vem som helst. Man behöver inte ha en enda dags medicinsk utbildning.

Ändå påstår flera salonger som vi besöker felaktigt att de själva eller deras personal antingen är sjuksköterskor eller läkare.

Att utge sig för att ha en så kallad skyddad yrkestitel, så som sjuksköterska, läkare eller barnmorska, är olagligt i Sverige.

Saknar svensk sjukvårdslegitimation

När vi utger oss för att vara kunder och besöker samtliga salonger i tre olika områden i Göteborg; Angered, Vasastan och området kring Kungsgatan, hittar vi 31 salonger som erbjuder filler- och botoxinjektioner.

På många av salongerna uppger personalen att injektionsbehandlaren är sjuksköterska eller läkare. Men vi har kontrollerat personalens legitimationer och det visar sig att på fem av salongerna, alltså var sjätte, så stämmer inte personalens egna uppgifter.

Personal på de fem salongerna påstår att personalen är sjuksköterskor eller läkare. När vi kontrollerar salongernas uppgifter mot Socialstyrelsens register över legitimerad sjukvårdspersonal, visar det sig att endast en av dessa personer finns med där, det är en sjuksköterska som på salongen påstås vara läkare. De andra saknade svensk sjukvårdslegitimation.

Inte slutfört forskarutbildning

Vi besöker även en behandlare som säger att han har en doktorstitel. Även den personen talade inte sanning. Enligt universitetet där personen har studerat är han antagen till, men har inte slutfört forskarutbildningen. Personen har studerat på forskarutbildningen i två terminer.

När vi konfronterar honom säger han att han kan förtydliga detta på sin hemsida, vilket även sker.

“Jag ska stämma dig”

En av salongerna vi har besökt är den salong där Emelie och Helena varit kunder. När vi kommer in till dem och frågar efter injektionsbehandlingar uppger personen bakom disken att de erbjuder både filler och botoxinjektioner.

När vi ställer frågan vad behandlarna har för utbildning får vi ett tvärsäkert svar.

– Båda är sjuksköterskor i grund och botten.

Måste man vara det?

– Måste och måste, du måste ingenting. Men det är väl bra.

När vi en månad senare återvänder till salongen, låter det däremot helt annorlunda. Kvinnan på salongen hävdar att hon aldrig har sagt att hon är sjuksköterska. När jag påpekar att jag har detta inspelat blir hon arg.

– Jag har inte sagt att jag är sjuksköterska. Dessutom har du inte rätt att spela in någonting och jag kan stämma dig så in i helvete för detta, säger kvinnan.

”Eller så har jag ljugit”

Till slut säger hon att varken hon eller hennes kollega, som också har utgett sig för att vara sjuksköterska i ett telefonsamtal, har någon svensk sjuksköterskelegitimation.

– Jag måste ha sagt fel. Eller så har jag ljugit i så fall.

Varför de ljuger om detta har hon inget direkt svar på, förutom att kollegan har en sjuksköterskelegitimation från sitt hemland, och att hon själv har kommit in, men ännu inte börjat på sjuksköterskeutbildningen.

Att ha en sjukvårdsutbildning från ett annat land hjälper inte. Man måste ha en svensk sjukvårdslegitimation för att få lov att kalla sig, och jobba, som exempelvis sjuksköterska i Sverige.

Några andra personer som har påstått sig vara legitimerad sjukvårdspersonal säger att det är deras språkkunskaper som har brustit, andra att jag har missuppfattat dem.

“Det är många som kommer till skada”

Injektionsbehandlingar är en stor och lukrativ bransch i Sverige. Konsumentverket uppger att skönhetsbranschen växer med drygt 20 procent per år.

Det krävs varken registerföring eller registrering för att utföra injektionsbehandlingar, så några konkreta siffror över hur många behandlare som finns och hur många behandlingar som görs finns inte. Men siffrorna uppskattas till tiotusentals behandlingar per år. 

Carina Gamborg är legitimerad sjuksköterska med egen skönhetsklinik i Göteborg, och håller bland annat utbildningar i injektionsbehandlingar.

Hon har arbetat tjugo år i branschen, men säger att det är de senaste sju åren som hon sett en negativ utveckling, där oseriösa behandlare utger sig för att ha kunskap de saknar och gör riskfyllda behandlingar på kunder.

– Det finns folk i branschen som har kommit på att det här inte är reglerat någonstans, och då säger: det här kan vi göra. Vi som jobbar professionellt med detta tycker det är förfärligt, säger hon.

Carina Gamborg får ofta in kunder till sin klinik som har kommit till skada, då de varit hos en behandlare som inte är rätt utbildad eller legitimerad.

– Det är många som kommer till skada, berättar Carina.

LÄS MER: Margareta blev allergisk mot injektionen

Klumpar som inte går bort

Emelie och Helena anmälde aldrig salongen de varit på. De kände inte att det var lönt. Att gå tillbaka för att försöka få bort klumparna kändes inte som ett alternativ, utan de vände sig till en annan salong.

Emelie och Helena. Foto: SVT

– Jag har varit där två gånger nu och försökt få ut det men det verkar aldrig försvinna. Jag vet inte hur jag ska få bort det, det är jätteobehagligt, säger Emelie.

LÄS MER: Fler yngre gör skönhetsingrepp

Helena försöker visa klumparna, som är svåra att se då de ligger under huden. När hon ler ser man dock en bula som sticker ut ur överläppen.

– Jag har klumpar lite här och var. Jag försöker att inte le så stort för då kommer det fram. Ibland tänker man inte på det och så ler man eller skrattar, och då märker folk att de är där och så får man förklara allting, säger Helena.

Får ni lite grann skylla er själva tycker ni?

– Visst, man tar ju en risk när man gör en behandling. Man måste vara påläst. Men jag tycker inte man ska få råka ut för sådana här saker ändå, säger Emelie.

Fakta

Fakta/Så gjorde vi granskningen

Vi har besökt alla skönhetssalonger i tre olika områden i Göteborg: Vasastan, Angered och området kring Kungsgatan.

Vi har utgett oss för att vara kunder intresserade av filler- och botoxinjektioner och frågat om salongerna ger sådana behandlingar, vem som utför behandlingarna, vilken utbildningen de som ska ge behandlingen har och vad det kostar.

Den personal som påstod att de var sjuksköterskor eller läkare har vi sedan kontrollerat mot Socialstyrelsens legitimationsregister.

Resultat:

  • Antal salonger som ger botox/fillers: 31
  • Antal salonger där personal utger sig för att vara sjukvårdspersonal trots att de inte är det: 5
  • Vi hittade dessutom en felaktig filosofie doktorstitel.
  • Vi fann också två personer knutna till salonger som av personalen presenterades som läkare. En av dessa var sjuksköterska och den andra saknade svensk legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet