En bild på en kille som pratar in en kamera och en bild på Veronica Lin tillsammans med sin son och sin exmake, vars ansikte är blurrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Youtubern Ray Pan (vänster) berättar om varför serien blivit viral i Kina. Foto: M2Story /Privat

Därför har SVT:s dokumentärserie om Veronica Lin fått stor uppmärksamhet i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärserien Veronica och den kinesiske miljonären har fått stor uppmärksamhet bland kinesiskspråkiga. Detta efter att en Youtubekanal baserad i Kanada gjorde en sammanfattning av serien på kinesiska.

– Vi förväntade oss inte att den skulle få 15 miljoner visningar, säger Ray Pan, youtubern bakom kanalen M2Story.

Klippet, som publicerats på Youtube, är en 27 minuter lång sammanfattning av SVT:s dokumentärserie om Veronica Lin, som hittades knivmördad i en lägenhet i Högsbo i Göteborg 2003.

True crime serien släpptes 2021.

Mordet på Veronica Lin

– När vi släppte den så undrade vi om det skulle ge något avtryck i Kina, men vi kunde inte hitta något. Vi visste inte om vi var för dåliga på att söka på kinesiskt område, eller om den tystades ner eller om det bara inte fanns något intresse för den, säger Jonas Magnusson, producenten bakom serien.

15 miljoner visningar på Kinas Tiktok

I november 2023 gjorde Youtubern Ray Pan en sammanfattning av serien på M2Story. En Youtubekanal baserad i Kanada som uppmärksammar rättsfall knutna till Kina.

Klippet fick över 1 miljon visningar. Den publicerades även på Douyin, vilket är Kinas Tiktok, där den fick 15 miljoner visningar.

– Det är tusentals som kommenterat. De blir väldigt berörda av sonen till Veronica. Det är oerhört fascinerande, det är sällan en serie jag gör på SVT som får ett genomslag på den nivån i ett annat land, säger Jonas Magnusson.

Men frågan är varför ett över 20 år gammalt rättsfall från Högsbo i Göteborg är så intressant för den kinesiska publiken?

Hör producenten Jonas Magnusson och Youtubern Ray Pan berätta om det i klippet ovan.

Se dokumentärserien Veronica och den kinesiske miljonären på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Veronica Lin

Mer i ämnet