• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ingrid Horner och bilder på Nils Horner som ung.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör systern Ingrid Horner berätta om brodern Nils – en av Sveriges främsta utrikeskorrespondenter. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Systern om radiojournalisten Nils Horner – tio år efter mordet: ”Gjorde det han älskade”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan mordet. Men för Nils Horners syster är saknaden stor.

– Jag tänker på honom när jag hör stora nyhetshändelser på radion – den rösten brukar vara Nils röst, säger Ingrid Horner.

Det har gått tio år sedan Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts av en okänd man i Afghanistan.

Nils Horner var då en av Sveriges mest erfarna korrespondenter.

Bodde i väskan

Under större delen av sin karriär var Nils Horner baserad utomlands och reste ofta till konfliktområden. Han var bland annat stationerad i London, New York, New Delhi och de sista åren bodde han i Hongkong. Ofta var han bland de första utländska journalisterna på plats vid stora nyhetshändelser, som jordbävningen i Japan 2011.

– Nils bodde i en resväska. Han kom hem på julen, men ibland stack han iväg redan på annandagen för det hade hänt något någonstans i världen, säger Ingrid Horner.

Mordet fortfarande olöst

När han mördades 2014 var han på plats i Kabul för att bevaka presidentvalet. Förundersökningen om mordet lades ner 2018 och mordet är fortfarande olöst.

– När det gäller ett land som Afghanistan ställde jag in mig tidigt på att detta nog inte går att lösa, så jag har aldrig ältat det, säger Ingrid Horner.

Minnesplats och pris i Borås

Efter Nils Horners död har Borås Stad upprättat en minnesplats vid Kulturhuset i Borås och varje år delas Nils Horner-priset ut till en framstående svensk utrikesjournalist. 2024 är det Dagens Nyheters Mellanösternkorrespondent Emma Bouvin som tilldelas priset.

– Jag tror inte han förstod hur omtyckt han var och all den uppståndelsen som blev efteråt, säger Ingrid Horner.

Nils Horners minnesplats vid Kulturhuset i Borås. Foto: svt

Svenska journalister/Fotografer som dödats i tjänst

1983, Eritrea: Göran Assbring, frilansfotograf och skribent, skjuten till döds med ett skott i bröstet. Assbrings kropp hittades i en uttorkad flodfåra på den eritreanska landsbygden.

1973, Chile: Rapports svensk-argentinska kameraman Leonardo Henrichsen, filmade sin egen död under det första kuppförsöket mot president Allende i juni 1973.

1979, Uganda: SvD-medarbetaren Karl Bergman och Expressen-reportern Arne Lemberg dödades av diktatorn Idi Amins soldater 6 april 1979.

2001, Afghanistan: Ulf Strömberg, fotograf för TV4, rånmördades när han bevakade kriget i Afghanistan 2001. Strömberg vaknade när kollegorna i rummet bredvid rånades på sin utrustning, och sköts när han öppnade dörren.

2006, Somalia: Journalisten Martin Adler befann sig på ett frilansuppdrag i Somalias huvudstad Mogadishu när han sköts till döds, vid en demonstration.

2014, Afghanistan: Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts på nära håll i huvudet i ambassadområdet i huvudstaden Kabul. Han var där för att bevaka presidentvalet.

Källa: Reportrar utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.