Mikael Wallin, chef för Tidaholmsanstalten Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tidaholmsanstalten överbelagd – försvårar vården av kriminella

Publicerad

Sveriges fängelser är överfulla och det hindrar kriminalvården att fungera som det är tänkt eftersom det blir omöjligt att flytta om intagna. Smärtgränsen anses gå vid 90 procents beläggning – men på klass 1-anstalter som den i Tidaholm har siffran hela året legat kring 98 procent.

– I en optimal situation är beläggningen ca 90 procent, men hittills i år har den varit kring 98 procent, konstaterar Mikael Wallin, chef för Tidaholmsanstalten.

Kriminalvårdens uppdrag är att minska risken att intagna återfaller i brott. I den processen ingår det att de intagna flyttas mellan olika avdelningar. Men när allt är fullt kan ingen flyttas.

Tanken är ju att de intagna ska rehabiliteras till vanligt liv. Kan den processen bli fördröjd eller påverkad om ni inte kan flytta om?

– I viss mån får man nog vara ärlig och säga att det kan det vara så, säger Mikael Wallin.

Högre belastning på alla

Med allt mindre yta per intagen blir det snabbt också stökigare.

– När det är hårt tryck och högre beläggning då blir det en högre belastning på alla som vistas här inne, både personal och klienter, säger Mikael Wallin.

En del anstalter har börjat ta två personer per cell, men det fungerar inte för Tidaholmsanstalten.

– Vi har ingen möjlighet att ha dubbelbeläggning utan vi har våra platser, så vi jobbar på med vår verksamhet så gott det går, men i en högre påfrestning.

Fortsätter öka

Kriminalvården har tagit fram en rapport där man konstaterar att klientflödet kommer att fortsätta öka.

– Lösningen på problemet är fler platser. Jag tror inte det finns någon annan väg ur detta, säger Mikael Wallin.

Beläggning Tidaholmsanstalten 2019

Januari 97%

Februari 98%

Mars 98%

April 99%

Maj 99%

Juni 98%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.