Trädgårdslandet i Trollhättan är en temalekplats som har byggts med ett starkt fokus på hållbarhet och biologisk mångfald.
Projektet, som är uppfört med 60 procent återvunnet material, är en del av kommunens bredare strategi för att minska utsläpp och klimatpåverkan i stadsförnyelseprojekten.
Jobbar med lokalt klimatarbete
Trädgårdslandet ingår i den nyligen publicerade guiden ”Återbruk i lekmiljöer”, som har tagits fram av Klimatkommunerna, en nationell förening för kommuner och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete.
– Om det är någonstans vi måste börja, så är det med barnen, säger Susanna Wallin, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Trollhättan.
Hon berättar att det är därför parken utformats med tanken att lära barn om ämnen som växter, återvinning och klimatmässig hållbarhet.
Använde gammal förskola
Byggprocessen tog ett halvår och krävde hantverksskicklighet och kreativitet. Frank Zandhoff, snickare och byggare av parken, berättar om hur ett gammalt trähus från en nedlagd förskola blev ett nytt hus där barnen kan lyssna på berättelser om naturen.
Kasserat trämaterial blev en balansbana i form av gigantiska sparrisar och gamla gungor renoverades och fick nytt liv.
Inte helt enkelt
Byggandet av parken innebar flera utmaningar, till exempel att anpassa materialen till säkerhetsbestämmelserna för barn.
– Det finns många regler att följa för hur parken ska byggas och vilka material som ska användas för att barnens säkerhet ska prioriteras, förklarar Frank Zandhoff.