Lilla Edet, Trafikkaos

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter trafikkaoset på E45 – vägen väntas vara avstängd i flera dagar. Foto: Michael Kleber

Trafikverket: Hoppas kunna öppna en vägbana inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Hur omfattande skadorna är på E45 i Lilla Edet efter söndagens skyfall är fortfarande oklart.
Trafikverket hoppas att vägbanan i södergående riktning är oskadd och att den i bästa fall kan öppnas upp inom ett dygn.

Under söndagens skyfall översvämmades E45 i höjd med Lilla Edet, stora mängder vatten har rört sig in under vägbanan och tagit med sig delar av vägkonstruktionen.

Tekniker har varit på plats under måndagen för att undersöka hur stora skadorna är.

– Det ser ut som att södergående riktning är oskadd men vi måste säkerställa att så är fallet, säger Ryno Nilsson, projektledare på Trafikverket.

– Har vi väldigt tur kanske vi får igång dubbelriktad trafik på denna sidan till imorgon men det är för tidigt att säga.

E45 är för tillfället helt avstängd och Trafikverket uppmanar trafikanter att ta andra vägar, så som E6.

Mängder av frigolit på vägen

Stora mängder frigolitskivor, eller cellplast som de kallas, har trängts upp över vägen efter det kraftiga regnet. Materialet används för att isolera under vägen som ett skydd mot tjäle, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

När vatten som rinner ner i marken fryser – tjäle – expanderar den. När mer porös mark möter mer solid, som berg, blir det ojämnheter i vägbanan. För att göra den övergången mjukare används frigolitliknande material för att isolera mot kylan.

Vanlig metod

– Det kanske kan låta konstigt med frigolit, men det är en vanlig metod. Men när det kommer så stora mängder vatten tar den med sig det mesta i sin väg, vilket är det som hänt nu vid Lilla Edet.

Hur mycket mer av det som vägen vilar på som har förts bort återstår att se, det kommer kommande undersökningar att visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.