Det handlar om tidningsprenumerationer, besiktningar av hus och till och med en meter höga statyer som beställts till tjänstemännens hemadresser. När beställningarna inte betalats har dessa i flera fall följts av inkassokrav.
Runt tio medarbetare har drabbats och samtliga arbetar med Västlänken, det gigantiska infrastrukturprojekt som nu förbereds i Göteborg och som under åren väckt ett stort motstånd.
– Vi ser ett mönster att det rör sig om flera medarbetare vars namn varit omnämnda i media. Vi ser mycket allvarligt på detta utifrån att det rör sig om urkundsförfalskning och falska namnteckningar som cirkulerar, säger Bo Larsson på Trafikverket som är projektchef för Västlänken.
LÄS MER: Västlänkmotståndare tar avstånd från trakasserierna
Han menar att protesternas nya uttrycksformer gått över styr.
– Man får självklart ha vilken uppfattning man vill kring Västlänken. Men att utsätta enskilda medarbetare som gör sitt jobb för dessa trakasserier känns djupt olustigt och är helt oacceptabelt.
”Vi har nolltolerans”
Myndigheten vill förtydliga att det handlar om tjänstemän som utför ett uppdrag som de själva inte fattat beslut om.
– Det kan inte vara så att man ska behöva bli trakasserad för att man utför sitt jobb. Det räcker ju med att medarbetarna känner sig kränkta eller uppfattar det som en hotfull situation, vi har nolltolerans mot det här, säger Bo Larsson.
Kommer fortsätta polisanmäla
Händelserna har sammanställts och är nu polisanmälda. Från Trafikverkets sida hoppas man att den eller de som gör detta omedelbart upphör med trakasserierna. Trafikverket uppger att de även fortsättningsvis kommer att polisanmäla alla händelser av den här typen.
– Dels är det ju att de fått en produkt som de inte beställt men framför allt får de ju inkassokrav när man inte betalat de fakturor som följer med. Medarbetarna har stöd och vi har en krisorganisation som hanterar detta, säger Bo Larsson.