Efter bara en timmes jakt hade tre vargar skjutits i Västra Götaland den andra januari. Foto: TT/Länsstyrelsen Västra Götalands besiktningsmän

Fyra vargar skjutna i Ripelångenreviret – jakten avbryts

Uppdaterad
Publicerad

Bara några timmar efter att licensjakten på varg drog igång i Västra Götaland kunde de första vargarna skjutas i Ripelångenreviret, rapporterar Svensk jakt.

– Den första vargen, en tik, sköts vid tiotiden på tisdagsförmiddagen, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland.

Tre vargar sköts redan under tisdagsförmiddagen och länsstyrelsens rovdjurshandläggare var på plats för att göra kontroller.

– I första skedet är det fråga om totalt fyra vargar som jagas och när den fjärde vargen fällts kommer jakten tillfälligt att avlysas så att jaktområdet kan spåras av för ytterligare vargar.

Kan dessa vargar inte knytas till Ripelången med hjälp av DNA-analys, kommer jakten att återupptas tills reviret är tömt.

– Vi har konstaterat att reviret består av fyra individer. Men det kan ju ha kommit en vandringsvarg till exempel, och är det en sådan som är skjuten har vi utrymme att skjuta ytterligare två individer, säger Mia Bisther.

Vargjakten i Västra Götaland är den första licenserade på 13 år och sex vargar får skjutas. Vid klockan 10 under tisdagsmorgonen sköts den första vargen i Ripelångenreviret mellan Herrljunga och Falköping och följdes snart av ytterligare två.

Strax efter klockan 13 på tisdagen siktades den fjärde vargen som man sköt mot. Det är i nuläget oklart om vargen är död. Länsstyrelsen i Västra Götaland stoppade omedelbart jakten.

Man ska nu söka efter vargen i området.

En representant för LRF överräcker lapptyg, ett sorts rep med lappar som vajar i vinden – och är ett hjälpmedel vid vargjakt, till en jägare. Till vänster vargspår i snön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Skolt/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.