Göteborgs moské där Mohammad El-Alti, man i skjorta och glasögon, är pressansvarig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstår att det finns olika tankar och känslor i moskén”. Hör Mohammad El-Alti, pressansvarig, berätta om varför ledningen valt att stänga av två imamer. Foto: SVT

Göteborgs moské om bön för Hamas ledare: ”Olämpligt att be över terrorstämplad person”

Uppdaterad
Publicerad

Två imamer i Göteborgs moské stängs av på obestämd tid efter att en bön hållits för den dödade Hamasledaren Ismail Haniyeh.

– Ledningen har varit tydlig med att det här var ett olämpligt beslut. Det hade aldrig gått igenom om ledningen fått säga sitt, säger Mohammad El-Alti, pressansvarig vid Göteborgs moské.

I fredags hölls en bön i Göteborgs moské för Ismail Haniyeh, den dödade ledaren för terrorklassade Hamas. Enligt moskén hölls den på begäran av en besökare och varken ledning eller vd konsulterades.

”Teologiskt korrekt”

Enligt imamen var hans intention att alla förtjänar en sista bön. Göteborgs moské anser att beslutet att hålla bönen var teologiskt korrekt, men olämpligt med tanke på Hamasledarens status.

– Vi har beslutat att två imamer kommer att avlägsnas från sina uppdrag. De kommer inte att hålla några fredagspredikningar eller leda några böner tills vidare, säger Mohammad El-Alti.

Hur länge kommer de att vara avstängda?

– Vi kan inte svara på hur länge det kommer att vara så i nuläget. Vi behöver utreda detta vidare, säger El-Alti.

Han förklarar att alla imamer kommer att fortbildas, så att liknande situationer inte upprepas.

Beslutet från moskén möts av kritik

I pressmeddelandet som lagts ut på Facebook får moskén kritik. Beslutet om att entlediga de två imamerna är fel tycker en användare. En annan beskriver det som fegt.

På fredagen informerades moskéns medlemmar om beslutet.

– Vi har haft en fin dialog. Det är många som kommit fram och sagt att det var olämpligt att hålla bönen och att det var rätt att vidta de åtgärder som vi gjort, säger Mohammad El-Alti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.