Just när männen skulle lämna landet greps de av polis. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Bröder greps på Landvetter – misstänks ha försökt ansluta sig till IS

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder i 40-årsåldern greps i lördags på Landvetter flygplats, då de enligt åklagaren var på väg att ansluta sig till terrorsekten IS. Båda häktades under onsdagen.

Männen var i lördags på väg att lämna landet, enligt åklagaren Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål för att ansluta sig till Islamiska staten, IS. De är nu häktade på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden.

Det rör sig om kopplingar till våldsbejakande extremism. Den formella brottsrubriceringen är ”resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”.

Från Göteborg

De båda misstänkta är i 40-årsåldern, bröder och hemmahörande i Göteborg. Enligt häktningsframställan anhölls båda i sin frånvaro klockan 16.01 på lördagen. En och en halv timme senare, klockan 17.38, verkställdes anhållningsbeslutet sedan båda gripits på flygplatsen.

Den äldre av de två är tidigare ostraffad, den andre har dömts för skadegörelse.

Övrig dokumentation i det aktuella ärendet är sekretessbelagd.

Till Libyen

Enligt Skatteupplysningen har bröderna dagen innan de greps meddelat att de utvandrar från Sverige – till Libyen. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till SVT Nyheter Väst att IS har fästen i landet. Han tror att det är första gången den nya lagen tillämpas.

– Bröderna är välkända av Säpo och övrig polis sedan fem-sex år, för kopplingar till IS. De har också kopplingar till Syrien och har varit där. Så de har funnits länge på radarskärmarna. Båda har funnits i de här miljöerna i flera år, säger Magnus Ranstorp.

Förhandling bakom stängda dörrar

På onsdagsförmiddagen hölls förhandlingar mot bröderna. Båda nekar till brott och ville bli försatta på fri fot. Men rätten beslöt att de båda skulle häktas.

En person som känt bröderna under en tid säger att han aldrig hört dem prata om religion eller politik.

– Jag är chockad över nyheten, jag kan inte tro att det är sant.

Hör åklagare Henrik Olin i klippet nedan om gripandet, om den relativt oprövade lagen och om de två misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.