En person klädd i prästlig dräkt med vit och röd biskopsmössa samt en guldkappa står framför en byggnad. Personen håller i en biskopsstav, och det är en folksamling i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig fylld av värme och nåd”, säger Ulrica Fritzson Foto: Bosse Carlqvist

Ulrica Fritzson vigd till Skara första kvinnliga biskop

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala domkyrka vigdes på söndagen Ulrica Fritzson till Skaras första kvinnliga biskop. Hon blir Skaras 84:e biskop och efterträder Åke Bonnier.

– Jag känner mig fylld av värme och nåd, säger Ulrica Fritzson.

Vigningen förrättades i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus i närvaro av Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar. Samtidigt vigdes även Teresia Derlén till biskop för Härnösands stift.

År 1014 utsågs biskop Thurgot till Skara stifts förste biskop. Under de följande 1010 åren har det varit 83:e män på den positionen. Nu bryter Ulrica Fritzson trenden.

– Jag känner mig fylld av värme och nåd och omsluten av vänner. Det känns fantastiskt, säger hon.

Efterträder biskop Åke Bonnier

Det blev uppmärksammat när Ulrica Fritzson i en utfrågning med biskopskandidaterna sade att hon inte kommer att godkänna nya präster som inte vill viga samkönade par.

Ulrica Fritzson valdes den 20 mars till biskop för Skara stift och efterträder Åke Bonnier som varit biskop i Skara i tolv år.

– Jag kommer sova lite längre på morgnarna nu, säger Åke Bonnier.

Ulrica Fritzson prästvigdes i Lunds domkyrka 1996 och har varit präst både på landsbygden och i storstadsförsamling och arbetat för Svenska kyrkan i utlandet som ambulerande präst i Afrika.

Ulrica Fritzson har också arbetat inom institutionssjälavården och disputerade 2017 på en avhandling om skuld och försoning – vilka möjligheter till försoning finns för en som befunnits skyldig till svåra brott. Nu senast har hon varit stiftsteolog på Skara stift.

Vad gör en biskop?

Biskopen har också en viktig roll i rekryteringen och utbildningen av nya präster och diakoner. Det är biskopen som antar stiftets präst- och diakonkandidater och viger dem till tjänst i Svenska kyrkan.

Biskopen svarar för ledning och tillsyn inom sitt stift, men har också ett vidare ansvar för hela kyrkans kallelse tillsammans med Svenska kyrkans ärkebiskop och övriga biskopar. Ordet biskop kommer från grekiskans episkopos och betyder ungefär tillsynsperson.

En av biskopens uppgifter är att ge råd och inspirera anställda, förtroendevalda och ideella i deras arbete. Biskopen gör regelbundna besök, så kallade visitationer, i stiftens församlingar för att ta del av verksamheten och möta medarbetare.

Källa: Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.