En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen föreställer en man, berättar om, klädd i en blå skjorta med en krage. Den högra sektionen visar en stor byggnad, Lisebergs badhus Oceana, som brinner, med kraftig rök som stiger upp mot himlen, samt brandsläckningsfordon på plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Josefsson, utredningsledare på Haverikommissionen, berättar om utredningen om branden i Oceana. Foto: SVT

Utredning: Så startade branden på Oceana i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenteras nya uppgifter om hur branden på Oceana vid Liseberg startade. Det var sannolikt när plaströr under rutschkanan svetsades samman med en metod som kallas elmuffsvetsning, skriver Statens haverikommission i ett pressmeddelande.

Statens haverikommission har hållit ett informationsmöte med anhöriga och andra berörda aktörer till Oceana-branden.

Vid mötet presenterades att branden sannolikt uppstod när ett arbetslag arbetade med att sammanfoga plaströr under vattenrutschkanan.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

”Branden spred sig sedan från rören till vattenrutschkanan och vidare till anläggningen och orsakade omfattande skador”, skriver Haverikommissionen i en delrapport.

En person omkom och det blev stora skador på byggnaden när branden startade 12 februari i år.

Det som finns kvar att utreda för Statens haverikommission är varför olyckan kunde inträffa och vilka åtgärder som kan vidtas för att inget liknande ska hända igen. Utredningen beräknas vara helt klar i början på 2025.

”NCC och NCC:s underentreprentörer utförde inte de arbetsmoment som Haverikommissionen bedömer har startat branden” skriver NCC till SVT Nyheter Väst och avböjer intervju tills slutrapporten presenterats.

Texten uppdateras

Tre bilder på branden och klockslagen 10.05, 10.07 och 10.20

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna visar hela händelseförloppet vid Lisebergs vattenland Oceana i Göteborg – från de första lågorna till explosionen. Foto: Christer Källqvist, Philip Jonsson och Göteborgs-Posten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet