Utställning visar upp västsvenska rösträttskämpar

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för kvinnlig rösträtt skildras just nu på Bohusläns museum. Jienny Gillerstedt, utställningsproducent, har tagit del av ett stort material dagböcker och brev från västsvenska kvinnor.

–  Det är mycket tack vare att släktingar öppnat upp sina hem. Jag har fått krypa runt på vindar och läsa dagböckerna tillsammans med dem, säger hon.

Hör Jienny Gillerstedt läsa ur Tekla Nybergs dagbok i klippet.

Över hundra år har gått sedan kvinnor i Sverige år 1921 fick rösträtt. På Bohusläns museum invigdes på internationella kvinnodagen, 8 mars, utställningen MOD 2021.

”Känner ett ansvar att de ska höras”

Utställningsproducenten Jienny Gillerstedt har hittat eller fått flera dagböcker och brev som alla är skrivna av västsvenska kvinnor som på olika sätt var delaktiga i den bohuslänska rösträttskampen under 1900-talet.

– Jag känner ett ansvar över att de måste synas och höras, säger Jienny Gillerstedt.

En av dagböckerna som Jienny Gillerstedt fått tag i, och som blev startskottet för skapandet av utställningen, är skriven av Tekla Nyberg, en kvinnorättskämpe  från Uddevalla.

Utställningen MOD 2021 på Bohusläns museum skildrar den bohuslänska rösträttskampen utifrån brev och dagböcker. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.