• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

100 år sedan de första kvinnorna kom in i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 januari 2022 är det hundra år sedan fem kvinnor för första gången tog plats i Sveriges riksdag. Politiken gick in i en ny tid och synen på kvinnornas roll i samhället banade väg för förändringen.

– Ett väldigt viktigt steg, säger statsvetaren Sofie Blombäck på Mittuniversitetet.

Tionde januari 1922 var en historisk dag. Fem kvinnor tar plats i riksdagen. Socialdemokraterna Agda Östlund och Nelly Thüring tillsammans med Elisabeth Tamm och Kerstin Hesselgren som båda tillhörde Liberala samlingspartiet. Den femte kvinnliga riksdagsledamoten var Bertha Wellin från Högern.

– Ett väldigt viktigt steg fram mot vad vi idag tar för givet, säger Sofie Blombäck som är statsvetare på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Kvinnliga pionjärer

Riksdagsledamoten Malin Larsson (S) från Stöde i Västernorrland håller med, tillsammans med riksdagskollegor från både centern och moderaterna uppmärksammar hon idag hundraårsdagen för kvinnornas inträde i riksdagen i en gemensam debattartikel i lokala tidningar.

– Det var ju en otroligt viktig historisk händelse, säger hon och menar att det är viktigt att komma ihåg vad de kvinnliga pionjärerna åstadkom.

– Vi är så vana att leva i en demokrati med alla goda värden det medför och på något sätt känns det ibland att vi glömt bort den här historien, de här kvinnorna som faktiskt gick före och tog den här kampen och det är därför som vi idag har allmän och lika rösträtt i Sverige, menar Malin Larsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.