Nu kommer domen mot en kinesisk affärsman som åtalats för anstiftan till två mord i Göteborg 2003. Rättsfallet har haft många turer, och mannen väntas bli friad. Han släpptes efter rättegången. Foto: SVT

Väntas bli friad efter dom om hustrumord

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer domen mot en kinesisk affärsman som åtalats för anstiftan till två mord i Göteborg 2003. Rättsfallet har haft många turer, och mannen väntas bli friad. Han släpptes efter rättegången.

Ett av mordoffren var mannens hustru, som han hade en vårdnadstvist med. Det andra offret var en granne till henne, som efter en tid hittades nergrävd under en balkong vid hyreshuset i stadsdelen Högsbo. En teori är att grannen röjts ur vägen för att försvinna och få skulden för mordet på kvinnan.

Affärsmannen greps och häktades efter hustruns död, men släpptes av Göteborgs tingsrätt innan grannen hittades. Sedan stärktes misstankarna, och mannen blev efterlyst.

Mordet på Veronica Lin

Men då var han i Kina, som inte hade något utlämningsavtal med Sverige. Han greps dock under ett besök i England 2014.

Rättegång togs om

I våras dömdes affärsmannen till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på hustrun. Han friades däremot gällande grannen. Men hovrätten beslöt att tingsrätten måste ta om målet, eftersom en nämndeman kommenterat rättegången på Twitter medan den pågick. Under sommaren genomfördes en ny rättegång. Några dagar efter den beslöt tingsrätten att släppa den åtalade ur häktet. På fredagen kommer domen. Med tanke på att mannen släppts kommer han sannolikt att bli friad.

”Uppenbar flyktfara”

– Med hänsyn till att åtalet gäller två grova brott, och till att det finns en uppenbar flyktfara eftersom mannen inte har någon hemvist i Sverige, kan man inte tolka det annorlunda än att domen blir friande, säger Ulrika Bentelius Egelrud, specialiståklagare vid internationella åklagarkammaren, som arbetat med ärendet sedan 2003.

Den åtalade är dock kvar i Sverige, enligt hans advokat Fredrik Ungerfält.

En annan man från Kina misstänks för att ha utfört de två morden. Han är häktad i sin frånvaro och efterlyst.

– Domen blir friande.

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud tror inte att hon får tingsrätten på sin sida.

Fakta: Anstiftan till mord

Anstiftan är en form av medverkan till brott.

Den innebär att man med avsikt, och på ett avgörande sätt, påverkat någon till att begå ett brott.

Anstiftan kan ske på olika sätt. Den behöver inte innehålla hot, tvång eller övertalning.

Den som döms för anstiftan kan få samma straff som den som utfört brottet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Veronica Lin

Mer i ämnet