Bild på tom sjukhuskorridor och på Alfred Klingvall, huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är värsta sommaren någonsin,” säger Alfred Klingvall, huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus. I klippet berättar han om den tuffa situationen för vårdpersonalen. Foto: Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT/privat

Vårdförbundet larmar – 1 000 tomma arbetspass på Skaraborgs sjukhus

Publicerad

Vårdsituationen på Skaraborgs sjukhus är ansträngd och Vårdförbundet larmar nu om att långt över 1 000 arbetspass står tomma i sommar.

– Vi har personal som gråter varje dag efter ett arbetspass, det här är det värsta de varit med om, säger Alfred Klingvall, huvudskyddsombud.

Enligt de senaste uppgifterna han fått gapar 590 arbetspass tomma enbart på akuten och ambulansen löser hela sin sommarbemanning med övertid.

Beordrat skyddsarbete

För att klara sommaren har arbetsgivaren bland annat beordrat skyddsarbete. Enligt det kommunala huvudavtalet från 1994 ska skyddsarbete utföras i en nödsituation där det inte finns några andra alternativ och vara tydligt kopplat till behov hos en enskild patient. Något som Alfred Klingvall menar missbrukas av sjukhusledningen.

”Svårigheter att rekrytera”

SVT Nyheter Väst har vid flera tillfällen sökt ledningen för Skaraborgs sjukhus för de ska få bemöta kritiken. De väljer att svara via sin pressavdelning.

”Vi arbetar med olika lösningar för att bemanna, så som schemaläggning, rekrytering av semestervikarier, uppgiftsväxling och så vidare. I år har vi haft svårigheter att rekrytera, det saknas 40–50 sjuksköterskor och på de enheter som har flera vakanser kan arbetsmiljön påverkas negativt. (...)
Vi har utmaningar då bland annat EU-direktivet om 11 timmars dygnsvila inneburit att vi fått arbeta mer med att få ihop schemaläggningen den här sommaren och Vårdförbundets blockad för övertid, mertid och nyanställningar har inte underlättat situationen,” skriver Camilla Silvesjö, kommunikationschef Skaraborgs sjukhus.

VAD INNEBÄR SKYDDSARBETE?

• En arbetstagare är skyldig att på begäran av arbetsgivaren utföra skyddsarbete, se KHA § 27.

• Begreppet ”skyddsarbete” ska tolkas restriktivt. Skyddsarbete får beordras först när en akut situation är för handen. Det ska vara fråga om sådant arbete som oundgängligen måste utföras, som krävs för att avveckla den konfliktdrabbade verksamheten på ett tekniskt försvarligt sätt eller för att förebygga fara för människor eller skada på egendom.

• Innan beslut om att påbörja skyddsarbete fattas ska arbetsgivaren förhandla enligt 11 § MBL , om det är möjligt. Oftast är dock skyddsarbete så brådskande av naturen att det måste utföras före förhandlingen på grund av synnerliga skäl. Förhandlingsskyldigheten får då fullgöras i efterhand.

• Det är arbetsgivaren som beslutar om skyddsarbete. Arbetstagarorganisationen har inte tolkningsföreträde när det gäller bedömningen av beslut om skyddsarbete.

Källa: Sveriges kommuner och regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.