Enligt Vårdförbundet är det extremt ansträngt på många enheter på Skaraborgs sjukhus nu. Bakgrunden är personalbrist, något som sjukhuset haft problem med under en längre tid och som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.
– Vi vet att sommaren är en tuff period. Det är den varje år men jag tror inte att man varit med om något liknande tidigare, det är de signalerna vi får från sjuksköterskor och undersköterskor, säger Fredrik Sörman.
Befarar att folk säger upp sig
Han tycker att arbetsgivaren borde ha bättre framförhållning inför semestrarna.
– Man borde hantera sommaren som en del av året och inte som ett undantag. Alla vet att vi vill vara lediga och vi har en lagstiftning som säger att vi har rätt till det. Man borde jobba mer med planering och framförhållning.
Hur ska man göra det rent konkret?
– Ha rätt antal personal till de uppdrag vi har. Planera utifrån de resurser som finns och inte utifrån det man skulle vilja utföra, säger Fredrik Sörman.
Han berättar att det den höga arbetsbelastningen tagit hårt på personalen.
– Vi vet att efter varje sommar så är det ett antal som överväger om det går att jobba på det här sättet.
Sjukhuset: Mycket ansträngd situation
Även Stellan Ahlström, sjukhusdirektör på Skaraborgs sjukhus medger att det är en jobbig tid för personalen.
– Vi har en mycket ansträngd situation. Vi är måna om att vår personal ska få sin välförtjänta semester och då blir det väldigt tufft för de som är kvar, säger han.
Kortsiktigt arbetar nu sjukhuset för att jämna ut belastningen, där man hjälps åt åt mellan olika enheter. På lång sikt behöver man förändra arbetssättet, säger Stellan Ahlström.
– Det är dags för våra sjuksköterskor att jobba med uppgifter som en sjuksköterska ska ha, ibland har man fått göra jobb som man är överkvalificerad för, säger han och fortsätter.
– Vi har under flera års tid, när det varit gott om sjuksköterskor, anställt sjuksköterskor som gjort annat, som man kan lösa ut med andra kompetenser.