Matilda Karlsson är en av många som strömmade till blodgivningscentret för att lämna blod.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till GeBlod i Nordstan dit många tog sig efter regionens larm om blodbrist. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vårdstrejk kan ge blodbrist i Västra Götaland – blodgivare kallas in med sms

Uppdaterad
Publicerad

Blodbrist hotar i hela Västra Götaland om vårdstrejken bryter ut i nästa vecka. Det larmet gick regionen ut med på måndagen – redan på tisdagen var blodgivarcentralerna fulla.

– Jag fick ett sms om att det var brist på blod, så då tyckte jag det var viktigt att komma, säger Matilda Karlsson i Göteborg.

Under tisdagen gick Vårdförbundet ut med att man utökar strejkvarslet med ytterligare 1 900 medlemmar runt om i landet.

Varslet skulle kunna leda till en akut blodbrist i Västra Götalandsregionens lager, då även personalen som arbetar med blodgivning kan komma att tas ut i strejk.

– Även den vården som man har sagt inte ska drabbas kommer att påverkas väldigt mycket, säger Anna-Karin Norrman.

Det gället bland annat cancersjukvården, transplantationer och förlossningsvården.

Har kontaktat blodgivare

För att fylla på regionens lager har sms skickats ut till blodgivare om att ge blod. I nuläget är det inte möjligt att bli ny blodgivare, men Anna Larenas, sektionsledare på GeBlod i Nordstan, berättar att hon under tisdagen redan sett en ökning i antalet donationer från redan befintliga donatorer.

– Det är kul att se att det är så många som är villiga att ställa upp och vi hoppas att det fortsätter såhär resten av veckan, säger Anna Larenas, sektionsledare på GeBlod i Nordstan.

Stödköp från andra regioner

En som fick meddelande om blodbristen är Matilda Karlsson. Hon fick ett sms om blodbristen i regionen och kom in direkt.

– Jag tycker att hjälpa till om man kan och har möjlighet. Det är viktigt att alla gör sin del.

Blod är en färskvara och kan bara sparas i upp till sex veckor. Regionen planerar att köpa in blod från andra delar av landet för att täcka de mest akuta fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.