En patient behandlas med den nya metoden. Foto: Sahlgrenska

Världsunik cancerbehandling på Sahlgrenska

Publicerad

I Sahlgrenskas nya Bild- och interventionscentrum kan man nu behandla cancerpatienter på ett världsunikt sätt genom att isolera de sjuka kroppsdelarna och spruta in dödliga halter med cellgift med slangar.

– I de flesta fall går patienten härifrån med bara två plåsterlappar. säger Roger Olofsson Bagge, forskare på Sahlgrenska.

Sedan Sahlgrenskas nya Bild- och inventionscentrum öppnade i september i fjol, vilket SVT tidigare rapporterat om, har hittills fem cancerpatienter behandlats på det världsunika sättet, och flera står på tur.

– Det är oftast en engångsbehandling som vi gör på fredagar. Sedan ligger patienten här över helgen, och kan åka hem på måndag eftermiddag. Egentligen går patienten härifrån med bara två plåsterlappar, säger Roger Olofsson Bagge, forskare på Sahlgrenska.

I första hand är det malignt melanom på armar och ben som behandlas, men också svårbotlig levercancer kan behandlas med den nya metoden, som Sveriges Radio har rapporterat om.

– Det nya centret har möjliggjort att vi inte behöver göra en öppen operation, så man måste inte skära i patienten. Istället kan man övervaka patienten i röntgenmaskin under behandlingen, och då får man bilden direkt, vilket skapar jättestora möjligheter.

Dödliga doser cellgifter 

Behandlingen är den enda av sitt slag i världen, och patienter från hela Sverige står nu på kö för att behandlas på Sahlgrenska.

– Det man gör är att man gör två små stick i till exempel en patient som har tumörer i armen och sedan stoppar man in två slangar, en i venen och en i artären.

Den sövda patienten får sedan en hård linda runt armen, så att man stänger av blodförsörjningen till resten av kroppen. Istället får kroppen sin blodtillförsel från en hjärt- och lungmaskin som armen kopplas upp till.

– I princip är det samma sak som om man plockar bort armen från kroppen. Sedan tillsätter vi jättehöga, dödliga doser cellgifter, men som bara åker runt i armen, under en timmes tid. Sedan sköljer vi bort cellgifterna och ”återansluter” armen till kroppen.

Roger Olofsson Bagge säger att det finns få biverkningar av metoden, men det kan finnas en risk att cellgifterna sprider sig i kroppen, men att den risken är minimal.

– Det är en extremt effektiv cellgiftsbehandling, eftersom cellgifterna bara är i armen. Patienten får därför inga biverkningar i resten av kroppen, som med vanliga cellgiftsbehandlingar, då immunförsvaret tar mycket stryk.

Och även om det är en dyr och avancerad metod, så är den smidig, och de flesta patienter kan behandlas på fredagen, ligga på sjukhuset över helgen, och gå hem i princip återställda redan på måndagen.

– Vi hade till exempel en bonde här som ville snabbt ut i ladugården. Han behandlades på fredagen, och kunde börja jobba redan veckan efter behandlingen.

Slipper amputera

Nu hoppas Roger Olofsson Bagge att fler sjukhus i Sverige börjar behandla patienter på det nya sättet, och han håller just nu på att sammanställa de vetenskapliga studier som genomförts i samband med behandlingarna. Och en av de största fördelarna med den nya metoden är att 80 procent slipper amputera med den nya behandlingen.

– Två tredjedelar blir av med tumörerna, och i cancerfall är det väldigt bra. Och man har också armar och ben i behåll, och det är förstås en stor vinst.

FAKTA: Isolerad Hypoterm Perfusion

Metoden att avgränsa en kroppsdel och sedan skölja den med höga doser cellgifter är inte ny, utan har funnits i Sverige sedan 80-talet, och omkring 900 patienter har behandlats på det sättet.

Skillnaden med den nya behandlingen på Sahlgrenska, som kallas Isolerad Hypoterm Perfusion, är att man inte behöver göra ett större kirurgiskt ingrepp, utan två slangar kopplade från artär och ven till en hjärt- och lungmaskin räcker.

För mer information kring behandlingen kan man läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.