”Det är viktigt att de som har möjligheten går eller cyklar”, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik. Foto: VÄSTTRAFIK/SVT

Västtrafiks förslag: Ber skolorna ändra i schemat

Uppdaterad
Publicerad

Västtrafik är rädda för att trängseln kommer att öka i rusningstid om några veckor, när skolor och jobb drar igång igen för hösten. Att minska risken för smittspridning är ett kollektivt ansvar menar de.

– Det är viktigt att de som har möjligheten går eller cyklar, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik.

Västtrafik har varit i kontakt med skolor och kommuner för att se om skolorna skulle kunna skjuta på skoldagen, så att elever inte reser under rusningstrafik under hösten med hänvisning till den pågående coronapandemin, något GT var först med att rapportera om.

Göteborg har ställt in utflykter

Rektorer har förvisso mycket frihet när det kommer till att lägga exempelvis schema inom sin verksamhet, men grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad har inte gått ut med några riktlinjer för hösten än.

Coronapandemin

– Det vi gjorde under vårterminen var att ställa in resor och utflykter ordnade av skolan. Till och från skolan har vi ännu inte vidtagit några åtgärder och vi bedömer att flertalet av våra elever inte använder kollektivtrafiken till och från skolan, säger Anders Andrén, utbildningschef för grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad.

Svårt att lägga om schemat

Johan Olofson är direktör för Kunskapsförbundet, som har gymnasieskolorna i Trollhättan och Vänersborg. För dem är det inte aktuellt att skjuta på skoldagarna i nuläget, då beläggningen på lokalerna redan är ansträngd.

– Vi kommer gå ut med information om att alla som kan ska försöka ta sig till skolan utan kollektivtrafiken. Men många av våra elever bor i tätorterna och cyklar redan, säger han.

Kommer ni ha fortsatt distansundervisning?

– Inte vad vi har planerat. Vi får se hur mycket trängsel det blir.

Vad kan Västtrafik göra om det inte går att variera schemat inom skolorna?

Det är svårt att säga idag. Men vi får fortsätta prata med varandra och försöka hitta lösningar på det. Det viktigaste är att vi inte har trängsel på våra fordon, säger Mikael Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet