Det handlar om hur vi ska ta hand om och lagra överskottselektriciteten från förnybara energikällor som solenergi och vindkraft. Detta är en stor utmaning för forskarna. Över hela världen tittar man på smarta lösningar.
På Chalmers i Göteborg forskar man på att så effektivt som möjligt göra vätgas av vatten.
– Vätgas är en bra energibärare med högt energiinnehåll och det är förhållandevis enkelt att tillverka, säger Björn Wickman, doktor i teknisk fysik.
Man släpper likström genom vanligt vatten. Från pluspolen bildas syre, från minuspolen bildas vätgas. Man delar helt enkelt upp vatten som består av väte och syre till vätgas och syrgas.
Nytt projekt pågår
I många år har man trott att vätgasen skulle bli framtidens energilagringssystem och framtidens fordonsbränsle, men alla problem har inte gått att lösa, så parallellt tittar Chalmers även på andra energilagringssätt.
– Forskningen har flyttats mot flytande bränsle, på grund av den infrastruktur som finns med tankstationer och så vidare, säger Dinko Chakarov, professor i teknisk fysik.
Ett projekt som nu pågår på Chalmers är att tillverka flytande metanol av vätgas och koldioxid. Metanolen anses enklare att lagra och den kan enkelt användas som fordonsbränsle. Tekniken finns i labbet, målet är nu att få detta att fungera i stor skala. Det tittas också att på liknande sätt ta fram syntetisk diesel och syntetisk bensin.