Erik Sparrevik, miljöspecialist på Vattenfall. Ålar som fångats och ska transporteras vidare med lastbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Sparrevik, miljöspecialist på Vattenfall, berättar i klippet om arbetet med att fler ålar ska ta sig förbi vattenkraftverken. Foto: SVT

Vattenkraften dödar tusentals ålar – så vill Vattenfall minska åldöden

Uppdaterad
Publicerad

Att den utrotningshotade ålen lever farligt och att åldöden är stor i vattenkraftverken i bland annat Göta älv är känt sedan länge. I ett försök att minska åldöden transporteras tusentals ålar förbi de farliga turbinerna. Dessutom har nu ålar försetts med satellitsändare och akustisk inre märkning.

– Vi vill se om ålarna tar sig till Sargassohavet där de reproducerar sig, säger Erik Sparrevik, miljöspecialist på Vattenfall.

Det råder full aktivitet på ön Torsö, ett par mil utanför Mariestad. Det är Vattenfall, som tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet och lokala fiskare, tar hand om den utrotningshotade ålen.

De ska transportera 100 ålar förbi vattenkraftstationerna i Göta älv med lastbil, varav 20 av dem försetts med satellitsändare och 25 med akustisk sändare.

– Hittills i år har vi transporterat förbi cirka 10 000 ålar och totalt sedan starten 2011 har det blivit 120 000 ålar, säger Erik Sparrevik, miljöspecialist på Vattenfall.

Kläms eller hackas ihjäl

Forskningsprogrammet Krafttag ål är ett samarbete mellan sex kraftbolag och utförs i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten. Den totala kostnaden för Krafttag ål är enligt Erik Sparrevik 4,5 miljoner kronor i år varav Vattenfall står för 2,7 miljoner.

Det är ju vattenkraften som dödar tusentals ålar, borde ni inte göra mer?

– Det kan man ju alltid fundera över, men jag ser ändå det här som ett sätt att bidra till att minska dödligheten i kraftverken, eftersom de inte behöver passera där. Dessutom pågår forskning på andra tekniska lösningar i vattenkraftverken, säger han.

Enligt studier och ledande forskare dör i snitt 70 procent av de vuxna ålarna när de simmar in i ett vattenkraftverk, där de kläms eller hackas ihjäl i turbinerna.

Åltransporter:

• Ålen är en rödlistad art och det europeiska beståndet befinner sig i allvarlig kris, men idag vet ingen med säkerhet exakt varför. Bland de tänkbara orsakerna till minskningen finns allt för hårt fiske, vandringshinder i exempelvis vattenkraftstationer eller bevattningsdammar, färre naturliga habitat, förändrade havsströmmar och sjukdomar.

• Forskningen visar att utsättningen som myndigheten HaV har gjort i Vänern och de transporter som genomförs förbi kraftstationerna i älven ner till havet hjälper till att stötta beståndet av ål.

• Vattenfall transporterar uppemot 90 procent av den fångade ålen i Vänern tillbaka till havet.

• Ålen fångas i Vänern när den är 15 till 20 år gammal och får lift med specialbyggd tankbil. Nedströms Lilla Edets kraftverk släpps den ut och kan ta sig ut till lekplatserna i Sargassohavet.

• Forskningen bekostas av Havs- och vattenmyndigheten, bedrivs av Sveriges lantbruksuniversitet och Vattenfall bidrar med ål och åltransporter inom Krafttag ål.

Källa: Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.