Fram till nu har smittskydd i Västra Götaland bara utnyttjat regionens rätt att införa lokala restriktioner på ett sätt: familjekarantän.
Men efter de senaste veckornas uppgång stramar de nu åt restriktionerna ytterligare för att råda bot på smittspridningen.
Uppmaningen: Avstå köpcentrum och gym
Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Västra Götalandregionen att:
- Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
- Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
- Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
– Det ökar väldigt kraftigt, och vi måste bryta det så snabbt vi kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, på Folkhälsomyndighetens pressträff.
Regionen har också beslutat att behålla gränsen om 50 åskådare i sittande publik.
Under tre veckor – men kan förlängas
De åtstramade lokala restriktionerna införs till och med den 19 november, men kan komma att förlängas.
– Vi börjar med denna period, men det är inte säkert att det kommer att räcka. Vi kommer att ha löpande dialog med regionerna, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagseftermiddagen.
Skärpta råd även för verksamheter
Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser:
- Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
- Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.